Begrav dina döda


Ett inlägg om en bok.Louise Pennys bok Begrav dina dödaNågra av mina favoritdeckare
just nu är Louise Pennys böcker om kommissarie Armand Gamache. Totalt har författaren skrivit 13 böcker i serien, men hittills är endast sju utgivna på svenska. Begrav dina döda är bok nummer sex och den har jag nyligen läst ut.

Det är två skeenden som beskrivs parallellt. I det ena är Gamache centralfigur, i det andra hans underordnade Jean Guy Beauvoir. Båda två hämtar sig från en traumatisk upplevelse i tjänsten där de var nära att stryka med. Gamache vilar upp sig i Québec där det är vinterkarneval. Men ett mord begås och Gamache blir ombedd att försöka lösa fallet genom att jobba lite undercover. Beauvoir är i Three Pines där bistroägaren Olivier nyligen blev dömd för ett mord på Eremiten. Det visar sig att fallet har frågetecken. Oliviers partner Gabri har pepprat Gamache med brev om detta varje dag. Beauvoir låtsas i sin tur vara i Three Pines för att vila upp sig, medan han i själva verket nystar i det gamla fallet. I slutet håller jag med baksidestexten om att det förflutna och nuet kolliderar. Gamache måste återuppleva det fruktansvärda innan han kan begrava sin döda.

Större delen av den här boken är tyvärr seg och långdragen. Det är inte förrän mot slutet storyn hettar till – med ovanliga förvecklingar och utvecklingar av de båda fallen, som visar sig hänga ihop. Den som håller ut till slutet blir inte besviken. Men vägen dit kan kännas lite lång. Karaktärer och främst miljöer är fint skildrade som vanligt. Det är bara berättelsen som dels hattar fram och tillbaka, dels går för långsamt framåt för att falla mig helt och hållet på läppen.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.