Ett inlägg om livet.

Fylligt, fruktigtt och prisvärt.
I kväll hade jag planerat att laga pasta med sås på kycklingfärs, tomater och rödvin, bland annat. Jag sökte på en del av de viner som fanns i vinskåpet och kom fram till att Villa Puccini Governo 2016, inköpt förra helgen, skulle passa bra till maten. Lämplig mat till vinet är just pasta med smakrika såser, till exempel bolognese och pesto och en får väl säga att det jag svängde ihop var en version av bolognese. Det passar även till lagrade ostar, grillat kött, tomaträtter, kalv och högrev.
Vinet var en specialutgåva som jag hittade på Systembolaget på Stormarknaden för 99 kronor. Inget dyrt vin, med andra ord, så frågan är om det höll ända fram.
Governo sägs påminna om Amarone- och Ripassoviner. Liksom Ripasson jäser Governon två gånger. Vinet är gjort på druvorna sangiovese, ciliegiolo och cabernet sauvignon. Det är fylligt och fruktigt – och precis som namnet antyder en hyllning till operakompositören Puccini.
Så här läser jag hos Nigab om vinets smak och doft:
”[…] generösa aromer av körsbär, björnbär och vanilj. Fylligt med smak av körsbär, vanilj, choklad och lakrits […]
Jag håller med om att vinet är både fylligt och fruktigt. Det passar alldeles utmärkt till min pastasås som är kryddig och syrlig av tomat och vin. Eftersmaken är ganska kort, men medan vinet befinner sig i munnen är det väldigt smakrikt. En antydan av choklad noterar jag, vaniljsmaken dominerar aningen för mycket.
Det här är ett prisvärt vin som passar utmärkt till pasta. Toffelomdömet blir högt.
Livet är kort.