Om det så skulle kosta mig livet


Ett inlägg om en bok.Margaretha Sturessons bok Om det så skulle kosta mig livetBland böckerna i hyllorna i lunchrummet på gamla jobbstället
hittade jag en lite udda fågel. Margaretha Sturessons bok Om det så skulle kosta mig livet är en självbiografisk historia om livet i en sekt – och livet efteråt. Allt det som sker i Guds namn är som bekant inte… helt OK. Det är den här boken ett vittnesmål om. Nu har boken fått ett nytt hem hos mig och jag har just precis slagit ihop pärmarna.

Boken inleds med beskrivningar av närmast omänsklig behandlingMargarethas jobb. Det påminner mig faktiskt om mobbning, inte utdrivning av demoner som det handlar om. Margaretha var studierektor vid Kristet Center Syd – och behandlades verkligen, verkligen illa. Det förekom inte bara fysiska konfrontationer utan även psykiska. Detta att stänga ute nån från en gemenskap, att inte tillåta nån att delta… Detta får mina tankar att vandra till egna upplevelser vid en av de arbetsplatser jag jobbade på under De Sju Svåra Åren. (Tiden vid den arbetsplatsen gjorde inte åren mindre svåra, om jag säger så…)

Men varför bröt Margaretha inte upp? Maken Sven kände sig uppenbarligen ganska tidigt inte riktigt hemma och tar ganska snart många jobb långt bort från hemmet. Önskan att tillhöra en stark och djup kristen gemenskap gjorde att Margaretha liksom blundade för alla konstigheter pastorn snart började med. Det var som att hon verkligen trodde sig vara besatt av demoner som pastorn påstod. Allt sågs som en prövning som skulle leda till nåt bättre.

I boken skildrar Margaretha sin väg ut ur sekten, en väg som gick via en lång inläggning på psykiatrisk klinik. Om Margaretha ansågs vara besatt av demoner i sekten, så kämpar hon med demoner under den långa sjukhusvistelsen. Kampen är stundom väldigt hård och tuff och ständiga försök att avsluta livet gör att även kroppen får svåra skador.

Det här är en gripande skildring av en lång och hård väg ut ur en sekt, genom svårt lidande ut i livet igenom. Ändå är det ingen klagosång utan Margaretha beskriver sin kamp på det där sättet som tilltalar mig: rakt på sak utan krusiduller.

Det är omöjligt att ge ett omdöme på en annan människas nedtecknande av sina upplevelser. Som litterärt verk får boken högt Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.