En film: Harry Potter och de vises sten (2001)


Ett inlägg om en film.Harry Potter och de vises sten filmenEn gång, i ett annat liv,
för andra bonusbarn än de som är mina idag, läste jag boken Harry Potter och de vises sten. Läsningen fortsatte fram till del tre, tror jag. Sen blev det för läskigt för de små barna. Och eftersom jag hade gett bort böckerna i present, stannade de hos sina ägare medan jag for vidare på min kvast. (Nimbus 2000?)

Igår kväll visade Sjuan filmen Harry Potter och de vises sten (2001). Jag kollade tillsammans med Fästmön på den tre timmar – med reklampauser – filmen. (Utan reklam är filmen cirka två och en halv timme.)


Den föräldralöse Harry Potter
växer upp hos sin moster och morbror och kusin. De är inte särskilt snälla mot pojken och han bor i en skrubb under trappan. Men så fyller han elva år och blir antagen till Hogwarts skola i häxkonster och trollkunskap. Harry Potter är nämligen son till ett par som hade magiska krafter. När onda krafter tog livet av föräldrarna var spädbarnet Harrys kraft så stark att han stod emot och överlevde, dock med ett blixtformat ärr i pannan. Nu är det dags att Harry får sin utbildning. Efter många om och tusen men, för det mesta satta av hans moster och morbror, kommer han iväg till sitt första år på Hogwarts.

Den här filmen har 16 år på nacken och ändå blir jag helt förtjust. Tekniskt sett är den helt fantastisk fortfarande, även om jag gissar att filmtekniken för specialeffekter har utvecklats en hel del sen 2001. Men det är en underbar historia som har filmats, en historia med ett lagom mått sorgliga inslag och spänning som passaar för såväl yngre förmågor som gamla tanter. Dessutom är det en fantastisk skildring av vänskap och vad som kännetecknar riktiga vänner.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Film, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.