Ett inlägg om ett vin.

Ljuvligt till ljus choklad med hasselnötter.
Det finns människor som tycker att jag ska dricka andra viner än italienska. Människorna ifråga har olika skäl till varför de vill att jag ska göra det. Zeta tycker att jag ska bredda min vinsmak, tror jag, och för att hjälpa mig på traven gav han mig en flaska Groot Constantia Shiraz 2015 till min födelsedag i våras. Igår kväll passade det bra att ta fram och korka upp detta wild card ur vinskåpet. Vinet kostar 149 kronor på Systembolaget (förlåt om jag kollade, så ska en inte göra med presenter). Tack raring!
Fästmön hade önskat vitt kött till lördagsmiddag, så det fick bli kalkon igen. Systembolaget rekommenderar lamm eller nötkött, gärna grillat. Dessvärre får jag inte grilla på ballen* och dessutom äter jag ju inte den typen av kött. Men som vanligt gick det hur bra som helst att dricka vinet till kalkon. Och lite senare på kvällen skulle det visa sig att choklad till vinet inte var så dumt.
Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:
”Fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, örter, choklad, svartpeppar och körsbär. […] Fruktig, nyanserad doft med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, mörk choklad, svartpeppar, plommon och nougat.
Vinet är gjort på druvan shiraz, som också kallas syrah. Druvan är vanlig i Rhônedalen i Frankrike och i Australien, men är också populär i Sydafrika.
Jag tyckte att vinet hade en vacker blåröd färg. Det var fylligt samtidigt som det var fruktigt till smaken. Chokladsmaken var tydlig, eftersmaken inte alltför lång. Lite senare på kvällen provade jag ett glas till ljus choklad med hasselnötter. Det var ljuvligt gott. Det här är definitivt ett vin jag kan tänka mig att köpa.
Toffelomdömet blir högt.
*ballen = balkongen
Livet är kort.