Mina drömmars stad (filmen)


Ett inlägg om en film.Mina drömmars stad filmenI tisdags skulle författaren Per Anders Fogelström ha fyllt 100 år. 
Med anledning av det visade SvT en film baserad på hans litterära Stad-serie. Liksom första boken i serien heter filmen Mina drömmars stad (<== länk till SvT Play). I vintras läste jag böckerna, som under många år stod hemma hos mamma och pappa, ursprungligen hos farmor och farfar. Och nu står de hemma hos mig. I kväll såg filmen.

Filmen blir inte lika detaljerad som böckerna, men som i böckerna får vi följa Henning Nilssons liv och leverne i Stockholm. Henning är en skötsam ung man som sliter hårt med tunga och osäkra kroppsarbeten. Ursprungligen för att försörja sig själv, en föräldralösing som kom till sina drömmars stad som femtonåring. Senare får Henning fru och barn att försörja. Filmen visar Hennings kamp i tillvaron. Även om en som tittare får delar av Sveriges historia blir det självklart inte som i böckerna.

Böckerna i Stad-serien kom ut på 1960-talet, medan filmen gjordes 1976. I mångt och mycket påminner filmen om Vilhelm Mobergs Utvandrarna som filmades även den på 1970-talet. Det är vackert filmat, så vackert att det understundom inte blir riktigt trovärdigt. Den som har läst böckerna, däremot, känner stanken av fattigdom mellan pärmarna. Filmen ger inga såna känslor.

Nä, böckerna är bättre. Filmen, på cirka två timmar och 40 minuter, får trots det ett högt Toffelomdöme, bland annat för skådespelarinsatserna från främst Eddie Axberg. Roligt också att en ung Mona Seilitz har en viktig roll i filmen.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 

Här kan du läsa vad jag har skrivit om böckerna i Stad-serien:

Mina drömmars stad

Barn av sin stad

Minns du den stad

I en förvandlad stad

Stad i världen


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mina drömmars stad (filmen)

 1. MarveW skriver:

  Tack för info. Jag orkade inte se filmen när den gick på Svt. Jag hade på känn att jag nog borde läsa böckerna istället, vilket du så tydligt bekräftar. Tack!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag gav filmen ett högt omdöme, men böckerna är bättre. Och filmen är baserad på de fem böckerna – böckerna innehåller så mycket mer. Ja, filmen kan en klara sig utan, men den var inte dålig. Böckerna, däremot, fick högsta omdöme av mig.

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.