Ett rött vin: Borgogno Langhe Rosso 2014


Ett inlägg om ett vin.


 

Borgogno Langhe Rosso 2014

Kvällens vin var en trevlig italienare från 2014.

För ett par veckor sen fyllde jag på mitt vinskåp med fem flaskor rött. Men vinet ska inte lägga där och se snyggt ut, det ska drickas. I kväll korkade jag upp en flaska Borgogno Langhe Rosso 2014. Vinet, italienskt förstås, kostade 109 kronor.

Jag stekte kalkonbröstfilé ganska hårt och kryddigt samt serverade hot béarnaisesås, vitlökssmör och potatisklyftor med skal till. Till den rätt mastiga maten ville jag ha ett vin som var kraftigt, men inte för tungt. Det här vinet är lite mer än halvfylligt, ganska strävt och har liten fruktsyra. Systembolaget rekommender lamm- eller nötkött till vinet.

 

Detta kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, kanel och vanilj. […] Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, örter och vanilj.

Jag kände inte alls vanilj, varken i doft eller smak. Däremot noterade jag tydligt choklad i doft och smak och kanel i smak. Vinet var inte så strävt som jag hade trott. Det kändes nästan fett i gommen och ett tag tyckte jag att smaken närmade sig smörkola.

Det här vinet är prisvärt. Det får inte högsta betyg, men Toffelomdömet blir högt. Kort sagt: ett trevligt vin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.