Mammas födelsedag 2017: Ge och ta här i livet… och i döden


 Älskade lilla mamma…

Mamma 2010

Mamma på ID-bilden från 2010, men ganska sig lik som jag minns henne från oktober 2016.

Idag är det din födelsedag. Eller det skulle ha varit. Eller vad säger en egentligen när nån inte längre lever? Hur som helst har mina tankar knappt snuddat vid dig ännu idag, för jag är så rädd att jag ska bryta ihop. Jag har hållit igång, full fart varje vaken sekund. Men i kväll, lilla mamma, ska jag tända ett ljus vid nåt av fotona jag har av dig och så ska jag tänka på dig och låta tårarna trilla fritt. Sen ska jag se Morden i Midsomer och le lite vid tanken att du bara ville se programmet om jag var med, du vågade inte titta ensam.

Jag har så mycket som jag skulle vilja berätta för dig, men det går ju inte. Londonresan var helt fantastisk, lilla mamma, och att vi kunde resa Fästmön och jag var tack vare dig, till stor del. Nu fick du vara delaktig i Annas 50-årspresent och min eh… något flera år-present.

Det är konstigt att ha fem veckors semester den här sommaren och inte åka till Motala. Vet du, mamma, jag har bott i Uppsala i 35 år i höst, men jag känner mig fortfarande inte riktigt hemma här. I New Village, där jag bor, har det blivit så… stökigt också. När jag gav mig ut till garaget i eftermiddags stod polisen och pratade med en person som uppenbarligen hade blivit av med sina nummerplåtar till bilen. Inte är det första gången nån är på andras plåtar, jag själv hittade några och ringde polisen om det för ett tag sen.

Jag och mamma den 11 juli 2014

Jag och du på din födelsedag 2014.

Om jag hade velat åka till Motala hade jag förstås gärna gjort det idag, bara för att få sätta en blomma på din grav. Jag kunde inte komma till dig på din sista födelsedag förra året och jag ångrar bittert att jag inte försökte få ledigt då – det hade jag säkert fått. Men det var ju så viktigt för mig med nya jobbet och jag vet att du förstod det. Sen var det förstås inte roligt att höra att du fick sitta helt ensam på din dag. U berättade, h*n hade köpt två bakelser till dig. Kanske hoppades du på ett besök som aldrig kom..?

I morse mobilpratade jag en stund med din kompis M som, tro det eller ej, var på väg till Tranås just idag – precis som du och jag på din 80-årsdag. Den där födelsedagen när vi också åkte tillbaka till stället där pappa drunknade och lät sorgen efter honom försvinna.

Jag saknar dig så, lilla mamma, och jag tänker på dig varje dag – fast inte alltid med tårar i ögonen, jag kan le nu och skrattar till och med ibland. (Framför allt med och åt Anna!) Jag hoppas att du har det bra nu när du får vara tillsammans med din älskade, min pappa, och att du inte har ont och plågas längre.

Din dotter

∼ ♦ ∼

Ann Rosmans bok Vågspel

Dagens bokfynd blev Ann Rosmans senaste deckare, inbunden och i fint skick för endast 25 kronor.

Natten var orolig. Jag gick och la mig runt midnatt när jag var trött, men kunde inte somna förrän efter klockan tre nån gång. Och så väcktes jag strax efter klockan sex av en ljudnotis på mobilen – jag hade stängt av stör ej-läget igår kväll och glömt sätta på det igen. Sen somnade jag om och låg och läste en timme innan jag ringde mammakompisen M.

Jag påbörjade klädrensningen igår kväll. Det blev en stor påse som jag kastade och två säckar och en påse som jag åkte med till Myrorna. Där hittade jag en bok som stod på min inköpslista. För endast 25 kronor fick Ann Rosmans senaste bok Vågspel följa med hem – inbunden och i gott skick, med all säkerhet läst bara en enda gång. Nu saknar jag en bok i serien, Porto Francos väktare.

Blå plastsäckar

Två säckar och en påse tog jag till Myrorna, resten kastade jag.

På väg ut med säckarna träffade jag Lucille som jag fick nyckeln av. Jag ska ha koll på deras hem som ligger två meter från mitt när de åker till Tyskland. Det känns skönt att kunna vara juste tillbaka när Lucille ställde upp så mycket i höstas och vaktade mitt hem. När jag var på Myrorna kollade jag upp att de har öppet hela sommaren. Det är perfekt, för både Lucille och jag ska rensa våra förråd. Min rensning blir nog i helgen eller nästa vecka. Det är perfekt om Lucille och familjen är bortresta så att jag kan riva ut mina grejor på trappavsatsen i stället för att nödvändigtvis behöva släpa in allt i lägenheten. När Lucille har rensat sitt förråd efter resan kanske vi åker tillsammans och lämnar in grejor. Idag hade jag mest kläder och skor, nästa gång blir det kanske grejor av annat slag.

Kärcher fönstertvätt

En sån här kanske jag väljer till premie.

Lite trist väder är det idag, så jag har ägnat en stund åt att kolla om jag hittade nåt att köpa åt mig i julklapp 2016 från jobbet. Jag fick nämligen ett presentkort då och detta har jag inte omsatt än. Tyvärr hittade jag inget jag ville ha, men presentkortet gäller september månad ut, så än finns det tid. Som deltagare i en undersökning om livsmedelsinköp får jag ingen ersättning, men väl premier. Jag har tidigare valt en bubbelvattenmaskin och nu såg jag en fönstertvättare som jag funderar på att köpa när premiebutiken öppnar om cirka två veckor. Vid den tiden kanske jag har mer lust att putsa fönster än jag har nu… På nätet kostar maskinen 639 kronor, jag får den alltså som premie.

Macka öl och bok på balkongen

Måndagsmiddag på balkongen.

Igår kunde jag sitta på ballen* nästan hela kvällen. Jag intog min middag där och den bestod av en ciabatta med ost och grönsaker samt öl och en bok därtill. Mina grannar under var hänsynsfulla nog att ställa ut sin grill på gräsmattan och flytta sin rökmaskin åt sidan. Tack vare det kunde även jag få njuta av sommarkvällen. Inte i tystnad, grannarna hade gäster, men ändå – jag kunde sitta ute. Jag tackade dem för det idag och de talade då om att de inte vill att jag fotar deras altan – jag har fotat deras grill, rök och golvfläkt vid ett par tillfällen, inte deras altan, nåt som nån annan i närområdet har berättat för dem. För övrigt ligger altanen på kommunens mark, inte bostadsrättsföreningens, så egentligen är det ju en allmän yta. Människor på altanen har jag inte fotat. Vidare är det intressant att det smygläses så och snackas om mig – som ju är så ointressant… Självklart respekterar jag deras önskan, men om jag låter bli varje gång jag vill fota är inte säkert. Lika lite som de kanske inte varje gång ställer ut sin grill så att det inte ryker in hos mig, som grannen sa när jag hade tackat. Det handlar om att ge och ta. Ibland vill en bara inte.

Min vän Zeta tyckte med viss rätt att min middag igår var lite klen, enbart snacks. Därför har jag varit och handlat mat på Årstahallen idag – det blir kyckling och potatissallad. NU ska jag ställa några öl på kylning. Det kan ju bli varmare…

∼ ♦ ∼

*ballen = balkongen


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Mat, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mammas födelsedag 2017: Ge och ta här i livet… och i döden

 1. Agneta skriver:

  Vissa dagar är lite svårare än andra – jag saknade idag att kunna få ringa min mamma och skrika ” semester” – något vi gjorde varje år både syrran och jag sedan mamma en gång för typ 100 år sedan kom hem från jobbet dagen innan hennes semester började, slängde väskan i hallen, slog ut med armarna och skrek ”semester” allt vad hon orkade😂!
  Men jag skrek ”Semester” till J när jag kom hem, funkade väl också, men inte riktigt samma sak ändå..fast nog hörde mamsen där uppe någonstans att yngsta dottern nu tänker vara ledig några veckor, det är jag säker på!! ❤️

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Underbart minne! Jag har inget sånt, det var ju några somrar jag inte hade semester eftersom jag inte jobbade. Men i år firade vi in den med att gå på Katalin först, sen käka nån annanstans och så tillbaka till Katalin! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.