The Crime Writer


Ett inlägg om en bok.Jill Dawsons bok The Crime writerBoken The Crime Writer av Jill Dawson 
var en av böckerna som personalen på Gay’s The Word i London rekommenderade. Det var ett av skälen till att boken fick följa med mig hem till Sverige. Jag har haft lite svårt att få läsro den senaste veckan, men idag på lunchen läste jag ut boken.

Året är 1964 och författaren Patricia Highsmith, mest känd idag, kanske, för sina psykologiska thrillerböcker om mr Ripley, har dragit sig tillbaka till en stuga i Suffolk för att skriva. Skrivandet går emellertid inte så bra, utan författarens fokus tycks vara på Sam, en gift kvinna som hon har ett förhållande med, och på att dricka whisky. Patricia väntar på Sam och när de så äntligen träffas sker ett mord. I samma veva känner sig Patricia förföljd, både av en brevskrivare och av en ung journalist.

Jag har inte läst så många böcker av Patricia Highsmith, men jag får ändå en känsla av att den här boken nästan skulle ha kunnat vara skriven av henne själv. Stämningen är mörk och kuslig. Vissa saker har Jill Dawson lånat från verkligheten, som att Patricia Highsmith lånade en stuga i Suffolk på 1960-talet och med all säkerhet alkoholproblemen. Referenserna till Highsmiths böcker är åtskilliga i den här boken, har jag förstått. Ibland är det svårt att se vad som är faktiska skeenden i boken och vad som är huvudpersonens inbillning. Jag får en känsla av att Jill Dawson har gjort ett riktigt lyckat, fiktivt porträtt och blir nyfiken på att läsa mer av både henne och Patricia Highsmith.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.