Handen


Ett inlägg om en bok.Henning Mankells bok HandenDet blev lite fel i ordningen
när jag grabbade tag i Henning Mankells bok Handen. Jag skulle givetvis ha läst den sist. Men nu rådde oordning TBR*-hyllan och det blev som det blev. Igår lyckades jag, omgivningens partajande till trots, ta mig igenom boken. Tack till vännen Agneta som gav mig boken för över två år sen!

Sina strax över 300 sidor till trots är detta en novell – eller kortroman. Enligt ett efterord av författaren skrevs boken flera år tidigare innan den gavs ut 2013. Förutom novellen, som upptar mindre än halva boken, innehåller boken fakta om Wallanders värld, till exempel böckernas persongalleri, platser Kurt Wallander besöker, korta resuméer av de tolv Wallander-deckarna, kulturella referenser, familjeförhållanden etc.

I huvudberättelsen beger sig Wallander för att titta på ett hus han funderar på att köpa. Men i trädgården snubblar han över nåt. Det visar sig vara en hand som är på väg upp ur jorden. Handen sitter på ett lik, förstås, en person som har varit död länge. När ytterligare ett lik hittas i trädgården blir det ingen husaffär för Wallander utan en mordutredning.

Jag säger det direkt: jag gillar inte noveller. Skälet är tudelat: dels blir jag besviken att texten tar slut så fort om den är bra, dels är min uppfattning att noveller ärkan vara nåt som inte är tillräckligt bra för att bli romaner. Jag tycker att storyn i Handen lovar mycket. Men det finns alltför många lösa trådar, trådar som bara släpps i och med att det är en novell. Eller kortroman.

Inte heller är jag särskilt intresserad av Wallander-fakta. För den som är det är den här boken förstås guld värd. Gissningsvis är det därför den kostar så mycket som den gör fortfarande. Vidare irriteras jag av författaren så ofta blev stoppad på gatan att han måste skriva om det i den här boken. Det känns lite… skrytigt…

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


*TBR*-hyllan = hylla med olästa böcker, från engelskans ”To Be Read”

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Handen

  1. Anneri skriver:

    Håller helt med dig om den boken. Jag var heller inte särskilt imponerad.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.