While England sleeps


Ett inlägg om en bok.David Leavitts bok While England sleepsFör ett tag sen fick jag låna en bok
av kollegan Zeta. Zeta tyckte att jag borde läsa litteratur som inte var så djup och mer lättsam, fick jag känslan av. Boken som fick följa med mig hem var David Leavitts While England sleeps, en bok som kom ut redan 1993. I kväll läste jag ut boken och… lättsam var den inte! Tack för lånet, Zeta!

Boken handlar om Brian Botsford och hans förhållande med Edward Phelan i 1930-talets London. De träffas av en slump, har sex och ett tu tre lämnar Edward det trånga hemmet hos mamman och tre systrar för att leva med Brian i hans etta.  Snabbt kommer de in i rutiner. Allt är väl bra… till dess att Brian tröttnar. Han har en affär med en kvinna vid sidan av. Om detta skriver han i sin dagbok. En helg när han är med kvinnan hittar Edward dagboken, läser den… och ger sig iväg till Spanien för att slåss som soldat för friheten.

Det är oerhört många, välbeskrivna sexscener mellan män i den här boken. Självklart rodnar pryda jag i min ensamhet. Vissa delar är väldigt lättsamt skrivna och en kan få intrycket av att författarjaget – och många gaykillar på den tiden – är väldigt ytliga. Men bakom dem finns det begynnande, hårdnande samhällsklimatet. Året är 1936 och det som sen ska bli andra världskriget mullrar i bakgrunden. Det finns en otrolig svärta i den här boken som läsaren inte ser förrän en bra bit in i berättelsen.

Boken, som jag läste på engelska, är välskriven och har ett underbart, följsamt språk med en touch av sarkasm. Jag gillar stilen oerhört! Dessutom är berättelsen viktig. Vi får aldrig glömma dem som ger sig ut i krig – och dem som har krigat före oss för de rättigheter vi ofta tar förgivet att vi har idag.

Toffelomdömet blir det högsta. Jag ska leta fler böcker av författaren under Londonresan!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, HBTQ, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.