Ett rödvin: Barolo Villa Forte 2012


Ett inlägg om ett vin.


 

Barolo Villa Forte 2012

Högsta klass, men inte riktigt värt sitt pris, enligt mig.

Jag hade ju en gäst igår. Inte 17 vågade jag chansa på att mitt hemtrampade vin från 2010 var drickbart till lördagsmiddagen. Därför rafsade jag fram ett köpevin ur vinskåpet. Jag har blivit nyfiken på Baroloviner, som jag hört mycket gott om. Detta var ett sånt vin, Barolo Villa Forte 2012, inköpt i mars för 179 kronor.

Barolo är en DOCG, det vill säga den högsta klassen italienska viner. Dess vingårdar ligger i norra Italien, i Piemonte. Vinerna är gjorda på druvan Nebbiolo annars är de olagliga. De måste också ha en alkoholhalt på minst 13 procent. Just det här vinets alkoholhalt är 14,5 procent.

 

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, rosor, torkade körsbär, choklad, nypon, lakrits och kanel. Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av mörkt kött. […] Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, rosor, torkade körsbär, choklad, lakrits, nypon och kanel.

Den kryddiga doften och smaken noterade jag, men också att vinet såg så ljust ut för att vara klassat som ganska fylligt. Det hade en tydlig smak av nåt syrligt, som jag skulle kunna tänka mig var nypon eller körsbär. En ton av lakrits och kanel noterade jag också, men jag tyckte inte att vinet var särskilt fylligt. Det var lättdrucket och passade bra till min vuxliga pastarätt, bestående av kycklingfärs i tomat- och vinsås med många kryddor, bland annat berberi.

Högsta Toffelomdöme får inte vinet. Jag tyckte inte att vinet var värt sitt pris. Men jag ska fortsätta att botanisera bland Barolovinerna efter nåt riktigt fynd!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.