Recension: Mäster Fritz


Ett inlägg om en bok.Åke Åredals bok Mäster Fritz. En svensk mystikerTänk att det började
med en vänlig kollega och Karin Boye och slutade med en engagerad författare och Mäster Fritz… I början av mars fick jag ett spännande häfte om Karin Boye av Fenan Lena på jobbet. En dryg månad senare kom ett mejl från Åke Åredal med en förfrågan dels om häftet, dels om jag kunde tänka mig att läsa och skriva om hans bok Mäster Fritz. Självklart ville jag både läsa och skriva om en person som jag fått höra var en ännu större boktok än jag själv! I afton läste jag ut boken på balkongen, den allra första varma utekvällen 2017. TACK!

Det är inte många Uppsalabor som är från Uppsala ursprungligen. Jag är det inte. Liksom Fritz Olofsson kom jag hit för att studera – och blev kvar.

Fritz Olofsson var ett så kallat Uppsalaoriginal, en kuf som alltid hade något att säga. Han kom från en familj i en by i Västerbotten. Familjen var udda och en och annan av barnen var lite eljest. Idag skulle vi med all säkerhet diagnosticera Fritz Olofsson som ”aspie*”. I den delen av boken som handlar om personen Fritz Olofsson får läsaren veta att han har klara svårigheter med hygien, kläder och att hålla ordning. Min kollega berättade att ryktet sa att han hade böcker överallt där hemma – även i badkaret. Intellektet var det emellertid inga fel på, även om många nog ansåg att han var rätt jobbig. Mäster Fritz ville ofta och gärna hålla långa utläggningar om trosfrågor. Men han var en god kristen, mitt i all mystiken. En vänlig man som inte ville göra en fluga förnär. I vissa sammanhang före sin tid, skulle jag vilja säga.

Författaren Åke Åredal har lagt ner ett enormt arbete på den här boken. För mig personligen är porträttet av den numera avlidne Fritz Olofsson det mest intressanta, men jag läser också med stor behållning Åke Åredals redogörelser för mäster Fritz mystika lära. Understundom blir det emellertid lite för djupt och tungt för mig.

Boken Mäster Fritz är både en biografi och en bok om andlighet. Boken är inte helt lättgenomtränglig. Jag läste den med penna i hand och mina blyertsmarkeringar är åtskilliga. Kanske skulle jag ha uppskattat att fotnoterna var samlade i slutet i stället för på respektive sida, något som understundom gör lay outen lite märklig. Men jag hyser stor beundran för författarens porträtt av den här mannen. Fritz Olofssons liv och tankar är nu sparade för eftervärlden tack vare Åke Åredal.

Detta kan inte bli annat än högsta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Det här inlägget postades i Böcker, Jobb, Personligt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.