Långfredagsförmiddagen 2017: Gott i påsk med vissa traditionella inslag


 Kära dagbok…

 

Vitsippor

Vitsipporna jag plockade till mamma förra våren.

Igår var det ett halvår sen lilla mamma gick bort. Nej, jag glömde inte bort det, det var bara för svårt att skriva om det. Jag blir fortfarande så ledsen. Förra påsken var jag ensam här och jag minns att jag satt vid matsalsbordet och åt en enkel påskmiddag medan tårarna bara rann. Jodå, jag hade fått vara med Fästmön om jag hade velat. Men jag hade bestämt mig för att träna inför kommande, ensamma påskar. Det låter sjukt, jag vet, men faktum är att detta är sant. Föga visste jag då vad 2016 skulle föra med sig. Jag åkte i alla fall hem till mamma till slutet av april för att vi skulle gå på faster E:s begravning. Vi fick några fina dar när vi bland annat tog bilen till Varamon för att sen promenera längs stranden. Innan vi åkte hem plockade jag vitsipporna på bilden här intill åt mamma. Trots att dessa dar förra våren omfattade en begravning blev det fina dar. Nästa gång jag såg mamma var hon som en liten fågelunge i en sjukhussäng och jag, den stora flodhästen, försökte genom att hålla hennes hand också hålla henne kvar i livet. Det kunde jag inte. Men nu är det dags att släppa taget om mammas hand. Nu är det mindre än en vecka kvar till hennes urnnedsättning.

∼ ♦ ∼

Vissa traditioner vill jag hålla fast vid. En av påsktraditionerna som vi hade i min familj var att mamma brukade lägga chokladägg i en höna i korgmaterial som hon ställde på en bänk i köket. Först var det fina nougatägg från Fazer i Finland. Fazeräggen var gjorda med riktiga, urblåsta äggskal fyllda med solid choklad. Ingen luft där, inte. När dessa slutade tillverkas ersattes de i mammas ägghöna av Kinderägg. Det blev en sport att efter påskaftonsmiddagen, som inkluderade öl och snaps för mig och pappa, sätta ihop den förgrömmade lilla leksaken inuti chokladägget. För ett tag sen ställde jag ägghönan från mitt föräldrahem på en av mina köksbänkar…

Mammas ägghöna

Mammas ägghöna bor nu i Uppsala.


Och igår lyfte jag på locket…

Ägg i mammas ägghöna

Mammas ägghöna har värpt!


Mammas ägghöna har värpt! 
Därför måste jag nu ta med den till mitt påskfirande hos Fänriken – så att jag kan föra ägg och tradition vidare.

 Regnbågsägg

Regnbågsägg påsken 2017.

∼ ♦ ∼


Trots att jag hade ätit en STADIG lunch med Telisarna på jobbet 
blev jag sugen på nåt igår kväll. Jag snodde ihop en liten påsktallrik med Janssons frestelse och kalkonetter från frysen, ett par sillbitar och några ägghalvor. Till maten serverade jag en Mariestads påsköl och ett par, tre, möjligen fyra..? Östgöta sädes. Det satt inte fel…

 Skärtorsdagsmiddag

Jag snodde ihop en påsktallrik igår.

 

Påskhare mellan ljusstakar i folkdräkt

En påskhare hade trängt sig emellan ljusstaksparet i folkdräkter.

Lite senare telefonerade jag med vännen FEM om urnnedsättningen. Vi bestämde att jag ska hämta henne i bilen klockan elva – om vädret är dåligt (vilket det verkar bli, tyvärr). Är vädret vackert promenerar vi upp till kyrkogården.

Jag kokade go-kaffe senare och hittade plötsligt en påskhare som hade hoppat upp på bokhyllan i köket och ställt sig mellan ljusstaksparet i folkdräkt. Sicken liten rackare! Han fick bli mitt kvällsgodis tillsammans med min bok på gång, den senaste Anna Jansson-deckaren. Boken är ju på sätt och vis mammas födelsedagspresent till mig i år.

Så här på långfredagsförmiddagen laddar jag för en påsk tillsammans med Anna och killarna. Vi ska äta gott, men mest ta det lugnt – och äta lite till. Sen efter allt svullande blir det cirka en månads askes så att mina onda fötter orkar bära omkring min lekamen i London.

Jag önskar att du som har läst det här inlägget får det riktigt gott i påsk!

Chokladkyckling

Hare, nej kyckling-gott i påsk.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, HBTQ, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Långfredagsförmiddagen 2017: Gott i påsk med vissa traditionella inslag

 1. Veggiehäxan skriver:

  Glad Påsk! Själv ska jag fika med Pinglan i eftermiddag.

  Gilla

 2. Agneta skriver:

  Glad Påsk :-)!
  Jag har hjälpt påskharen fylla lite påskägg till grabbarna, jag får nog hjälpa den där lata haren att bära dem till rätt adress i morgon också kan jag tro ;-).

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Glad påsk till er också! Vi blir en decimerad skara idag på påskafton, så vi får fullkomligt vräka i oss mat och gott utan gränser. Vågen går stadigt uppåt igen…
   Snäll mormor du är! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.