En omaka flicka


Ett inlägg om en bok.


 

Ann Bannons bok En omaka flickaLesbisk pocket är ett förlag som ger ut… lesbiska pocketböcker. Bland annat. Av en händelse snubblade jag över förlaget strax före jul förra året och passade då på att inhandla julklappar: var sitt exemplar till Fästmön och mig av Ann Bannons bok En omaka flicka. Författaren sägs vara den lesbiska kiosklitteraturens drottning. Odd girl out kom ut redan 1957 och är den första boken i Beebo Brinker-serien. År 2015 gav Lesbisk pocket ut boken översatt till svenska, med titeln En omaka flicka. I morse slog jag ihop pärmarna till den lilla boken.

Boken utspelar sig i universitetsmiljö. Den blyga och naiva flickan Laura anländer till universitets elevhem och får dela rum med Emily och Beth. Laura dras till Beth som hon ser upp till. Beth framstår som stark, smart, modig och retsam. Och snart inleder de en relation. Men det är 1957 och homosexualitet är kriminellt i USA. Dessutom är Beth också (?) kär i en kille. När Beth måste välja uppstår självklart ett dilemma.

Asså jag retar ihjäl mig på Beths velande mellan Laura och Charlie! Det bevisar att karaktärsteckningen är mycket välgjord – skildringen av Beth är realistisk. Det är även skildringen av Laura, men det är hon som utvecklas från barn till vuxen i den här romanen. Boken vimlar av intriger och läsaren får även exempel på tidens syn på frigjorda kvinnor i form av händelserna kring Beths och Lauras rumskompis Emily.

Det här är ingen Nobelprislitteratur, utan, som sagt, kioskdito. Läser en boken för det den är tycker jag att den är både lite söt och seriös eftersom den ger en inblick i lesbiskt leverne på 1950-talet.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.