Trettondedagsaftons förmiddag 2017: Vanor och ovanor – hur lätt det är att falla…


 Kära dagbok…

 

Laxmiddg med pommes

Lax för tredje gången i rad till middag. Igår serverade jag pommes frites till.

Lax på tredje vändan till middag igår. Nej, det är inte så att jag klagar, men det började bli lite tjatigt. Den som kommenterade min bild på Instagram och skrev att lax är gott hade nog inte uppfattat att det var tredje dan i rad jag åt det till middag. Eller också trodde h*n att jag är en vanemänniska som alltid äter lax till middag. Jag varierade mig i alla fall och serverade pommes frites till. Med ketchup på. (Nu ser jag framför mig hur massor av människor har synpunkter på detta.)

Vanor och ovanor… ja, jag har onekligen lätt att falla ner i dem. Jag gillar lax, visst, fast tre dar i rad blev lite tjatigt även för mig. Samtidigt slänger jag inte mat och laxbiten, som var den minsta jag kunde hitta när jag handlade på ICA Heidan, var så stor att den räckte till att mätta mig tre gånger. Det är jag tacksam för. Men nu är den slut och idag måste jag ge mig ut i snöstorm och elva minusgrader för att inhandla nåt annat till middag.

Dessutom måste jag be dem på Tokerian att kolla saldot på mitt busskort. UL:s jävla värdelösa webbplats klarar inte av det. Inte heller går det att tanka reskassa på kortet längre heller. När en klickar på Mitt UL-kort möts en av en text som inte har med mitt ärende att göra. Hur svårt kan det vara att få detta att fungera??? Jag menar, det funkar ju för andra företag. Nån lust att ladda ner UL:s app har jag INTE. Så ofta åker jag inte buss att jag vill slösa på mobilutrymme på en app jag sällan tänker nyttja (och som säkert inte fungerar som den ska heller…)

Rimfrostte, doftljus och en Stephen King-bok

Jag frångick mina vanor att dricka kaffe. Igår kväll blev det te!

Men… jag har inte bara vanor att äta samma mat och att vara arg – jag kan frångå vanorna också. Till exempel är jag en total kaffemänniska – och igår kväll drack jag te! Javisst! Det passade så bra med rimfrostteet, som jag fick i adventspresent av Sister of Pain, igår när det hade blivit så kallt. Så du ser – även gamla hyndor kan läras att sitta. En stund i alla fall…

Kanske berodde det på att jag mellan middag och kvällste hade ett långt samtal med vännen FEM. Vi hade inte telefonerat på över en månad, tror jag. Samtalet gjorde mig mild(are). Glad kan jag inte tillåta mig att bli riktigt än. Sorgen är en lömsk följeslagare, som sagt. Den tvingar tillbaka sånt som leenden och skratt.

Läsningen är en vana jag nog aldrig frångår – om jag inte blir blind. Nej, jag kan inte lyssna på böcker, det är inte läsning för mig. Hur det är för andra är deras uppfattning. Nu ser jag väldigt dåligt, så jag läser och läser och läser så mycket jag bara kan. Det känns som om även det glädjeämnet ska tas ifrån mig en dag, nämligen. Igår kväll satt Tant Tofflan i sin farfars öronlappsfåtölj, på mamms pläd och egen julklappspläd, och läste ut en bok och började på en annan. Jag har noterat att det förekommer så kallade bokutmaningar i sociala medier. Min största utmaning när det gäller läsandet är att försöka läsa annat än deckare och thrillers. (Boken jag avslutade var en relationsroman, så nu har jag väl rätt att läsa en thriller, eller hur?) En bokutmaning som tycks vara poppis just nu är att läsa hyllvärmare, det vill säga böcker en har haft stående olästa en lång tid. Några såna finns inte i det här hemmet – nästan. Jag upptäckte en fyra, fem stycken igår och grabbade därför tag i en som har stått sen i slutet av maj förra året när jag fick den av flyttande vännen Agneta.

Böckerna Sånt man bara säger och Gerlads lek

Bokbyte igår från relationsroman till thriller.

 

Pyjamasbyxor och chips - bilden av förfall.

Pyjamasbyxor och chips – bilden av förfall.

Igår var det min sista semesterdag på ett tag. (Jag är flexledig idag.) Men jag försökte göra lite nytta med fotoalbumen och lite annat. Jag rensade ur en del kläder och skor, men tog också tag i täcken och kuddar. Nånting jag definitivt måste göra är att städa förrådet. Det får bli en sommargöra. Allt som blev inslängt måste plockas ut, sorteras, förpackas etc. Jag behöver också bestämma mig för vad jag ska göra med de tre mattorna jag tog med mig från mamma. Om jag ska använda dem måste de rengöras.

Gårdagskvällen avslutades emellertid inte med snusförnuftiga funderingar. I stället föll jag ner i en ovana. Chips har inte varit nåt som jag har estimerat särskilt mycket sen den tiden jag hade en svärfar som alltid ville ha chips på helgerna, dagar han och svärmor allt som oftast tillbringade hos det som en gång var Oss. (Tack och lov preskriberat!) Men för ett tag sen hittade jag en liten påse salt ‘n vinegar-chips i mammas godisgömma. Den mumsade Fästmön och jag i oss en kväll efter begravningen. Häromdan blev jag sugen på samma chips igen och köpte en påse. Den har legat oöppnad i skåpet – fram till igår kväll. Då hällde jag upp en liten skål som jag kladdade i mig framför datorn där jag satt i mina nya pyjamasbyxor. Jag var själva bilden av… förfall…

Nä men nu ska jag sätta fart på den här kalla dan trots allt. När jag såg att det snöade och var nästan elva minusgrader i morse kröp jag under duntäcket, ner i sängen igen. Jag balanserade en senapsmugg nyperkolerat kaffe i ena handen och boken i den andra och sen låg jag och läste ett par timmar. Ska jag få nåt ljus på mig bör jag nog inta lite frukost och fixa till mig å det snaraste så att jag kan halka över till Tokerian. Månntro jag måste leta fram dunjackan först, så jag faller mjukt om jag faller..? Det är vinter i Sverige i januari, surprise, surprise.

Kaffe och boken Geralds lek

Morgonmys med duntäcke, kaffe och bok i sängen.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Sociala medier, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Trettondedagsaftons förmiddag 2017: Vanor och ovanor – hur lätt det är att falla…

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Såg att det varit en masskrock utanför Uppsala, klä dig varmt och mjukt när du går ut!
  Salt- och vinägerchips hamnar högt på mina-favoriter-listan, särskilt Walkers men de är svåra att få tag på i Norrland.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja folk kan ju aldrig köra efter väglag och väderlek. Själv låter jag bilen stå i garaget en sån här dag och går, mycket försiktigt, iklädd dunvadderad jacka till Tokerian strax.

   Walkers blev det dessvärre inte, bara vanliga Estrella. Ska kolla på Tokerian, de har ett stort utbud av snacks har jag noterat (på väg till kassorna, inget annat skäl… eh… nej…)

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Haha, de är bra på att ställa godsaker på väg till kassorna.
    Samma här, bilen får stå, men dunjackan är på! 😄

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Vet du jag klarade mig bra idag – jag varken halkade, frös ihjäl eller köpte godis! Däremot åkte ett dubbelpack salta pinnar ner i kassen. Jag menar, tio spänn, ba… Det är ju som att affären GER bort dem. Tokerian hade en annan svensk sorts salt ‘n vinegarchips, så de fick stå kvar.

    Dunjacka var perfa idag!

    Gilla

 2. Agneta skriver:

  Nu ska man väl inte uppmuntra till förfall, men det är himla gött att se att du börjar äta igen – både nyttigt och onyttigt ;-)! Själv är jag (tyvärr) typen som tröstäter istället för att tappa aptiten när livet jäklas….

  Här nere har vi ingen snö, men väl minusgrader. Och det blåser kallt så in i h-e…skånsk vinter…!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja men hum, inte vill jag gå upp alla de 20 kilon jag har gått ner… Det jag har bestämt mig för att äta vad jag vill den här veckan ut. Med jobbstarten på måndag ska jag också tänka mer på vad jag äter – i vart fall inga onyttigheter. Magen har mått väldigt bra, ska jag säga, men nu bråkar den igen.

   Uppsala har fått MASSOR av snö och nu i kväll är det… -17,2 grader. Jag har haft dunjackan på för första gången den här säsongen.

   Gilla

   • Agneta skriver:

    Nej, jag menar ju inte att du ska gå upp alla kilon igen såklart 😉,tycker bara det är skönt att du kan äta! Så du inte försvinner helt och hållet.

    Vi ska visst få snö här i morgon – då blir kidsen glada, för då blir det pulkåkning.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Jag fattade och jag blir varm av din omtanke. Det var mera ett ‘note to self’ att tänka på att inte gå upp allt igen.

    Här är lite varmare idag, men inte mycket. Och mer snö ska det komma i kväll, fy 17! 😦 Roligt för kidsen om det blir pulka. Här har de spolat tennisbanan till isbana, men det är bara en unge som ligger på den (!) ute just nu. För kallt och för lata barn här, tror jag. 😉

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.