Julen 2016 – en sammanfattning i ord och bild(spel)


Det här inlägget innehåller flera bildspel. En dator med Java rekommenderas.Kära dagbok…

 

Polkaamaryllis

Annas polkaamaryllis gav en stor del av julstämningen i hennes kök.

Julen 2016 går mot sitt slut. Så här på annandagens kväll sitter jag och sammanfattar den. Det blev en annorlunda jul i år. Det är inte den första julen jag tillbringar utan mamma, men det är den första julen jag har tillbringat som föräldralös. Som tur är finns en stor del av min nya familj, inte min ursprungliga med mamma och pappa, i Uppsala. Och jag var inbjuden att fira med dem. Firandet började emellertid rätt… fel. Jag glömde… inte julklapparna, men min julkalkon som jag hade griljerat hemma i New Village. Orka traska tillbaka från Fänriken till New Village eftermiddagen före dopparedan (jag hade jobbat halva dagen också)… Men det gjorde Fästmön! En kan väl säga att det ligger en hel del kärlek i den promenaden hem till mitt kylskåp och tillbaka igen. Detta medan jag vilade ut i Annas julpyntade kök med hennes vackra polkaamaryllis och ett bra samtal med äldsta bonussonen vid köksbordet.

Dan före dopparedan klädde vi granen, Anna, yngste bonussonen och jag. Familjen Katt ville också gärna hjälpa till, men föreföll inledningsvis hyfsat kallsinnig gentemot gröngölingen… Det skulle komma att ändra sig senare i julhelgen.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Julafton 2016 blev inte alls lik tidigare julaftnar. 
Ingen Tomtemor la paket i julstrumpan. Tomtemor är ju numera tillsammans med Tomtefar uppe i himlen – och julstrumpan hängde kvar tom och platt i New Village. Inte heller såg jag julfredens utlysande i Åbo på TV – det var nåt som mamma och jag brukade göra. Nu måste jag lämna gamla traditioner bakom mig och skapa nya.

Julafton 2016 firade jag tillsammans med det här gänget, bland annat…

Familjen julen 2016 hos Anna

Familjen samlades för julfirande hemma hos Anna.


Och det här läskiga paret…

Detta bildspel kräver JavaScript.


Och familjen Katt, förstås!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

God jul på servetten och julgodis

Julen ska vara god på många sätt.

God och fet mat samt massor av godis är en tradition som julen står för och det är en tradition jag vill ha kvar. En kan väl säga att jag inledde julen 2016 lite klent, men jag kom igen starkt i slutet: annandag jul gick jag hem till mig och gjorde ett litet eget mini-julbord. Mini för att jag glömde sånt jag brukar vilja ha på det – som stark senap och ädelost. Men jag kan inte komma ihåg allt, trots att mitt minne börjar bli bättre (julkalkonen då???). Jag fick ett par jeans av Anna som hon inte trivdes i. På julafton bar jag en storlek mindre Levi’s än vad jag brukar ha och dessutom en helt annan, mer slimmad, modell. (Faktum är att jag kom i Elias nya svarta jeans dan före dopparedan och de var två storlekar mindre än jag brukar ha. Fast då kunde jag knappt gå. Elias kunde heller inte gå i byxorna, så de ska skickas tillbaka.) Efter julen får jag börja tänka mig för vad gäller ätandet igen, för jag gillar verkligen ”mina” nya jeans.

Anna och jag jobbade på bra tillsammans i köket. Det vill säga jag skalade typ tre, fyra kilo potatis, skalade och skivade några lökar, skalade nåt kvarts kilo räkor, dekorerade några ägghalvor, dukade fram, dukade av, serverade snapsen och ledde snapsviseallsången. Resten gjorde Anna.

Här är en del av det jag smockade i mig under dagarna tre samt nåt mystiskt:

Detta bildspel kräver JavaScript.


Uppenbarligen hade jag varit snäll – 
jag fick nämligen julklappar, hör och häpna! Även om jag inte fick det jag mest av allt hade önskat mig fick jag väldigt många paket och väldigt många fina saker.

Mammas resväska

Jag fick inte det jag mest av allt hade önskat mig, men mammas resväska var i alla fall med.


Av vännen Jerry fick jag de tre avslutande delarna
av Karl Ove Knausgårds Min kamp-serie, en serie jag ska fortsätta läsa (jag ska börja på del tre) när jag har avslutat Per Anders Fogelströms Stadserie. Att den sjätte och sista delen i Knausgårds serie är på över tusen sidor ser jag som en rolig och spännande utmaning – den längsta bok jag hittills har läst (förutom Bibeln) är en bok på 880nånting sidor om Mao. Av Annas snälla mamma och hennes L fick jag en Håkan Nesser-bok (tredje delen i författarens Storstadsserie) samt ett fantastiskt fint presentkort. Anna gav mig flera böcker, en finfin kula och Xanté (päronkonjak). Av bonussönerna fick jag en skön pläd till min läshörna och av bonusdöttrarna bajsljus doftljus, choklad och vin med det passande namnet Irony (min yngsta bonusdotter känner mig väl!..). Vännen FEM hade sänt mig en INSLAGEN bok (jajamens det var den!) av en för mig hittills oprövad författarförmåga.

Detta bildspel kräver JavaScript.


I kväll är jag ensam hemma i New Village
Jag avslutar julen 2016 med läsning, päronkonjak, choklad och Höstsonaten på SvT 2 klockan 21.30. Det blir perfekt för en Toffeltant som är så TACKSAM för alla gåvor, sin familj och en och annan vän som finns nära i hjärtat.

Julen 2016 är över och jag överlevde den.

 


Livet är kort.

Annonser

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till tofflan(snabel-a)home.se Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Det här inlägget postades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Film, Ironi, Jobb, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Julen 2016 – en sammanfattning i ord och bild(spel)

 1. etuna1 skriver:

  God jul i efterskott! Jag har tillbringat julen med familjen. Dessvärre blev en av subfamiljerna sjuka dagen innan julafton vilket slutade med att julafton kändes lite sanatorielik med allt hostande och snörvlande….å nu börjar det klia lite i min hals…usch…
  Hur som helst så var julen ändå trevlig. Jag hade en bok med mig (Kaninjägaren av Kepler) men hann inte läsa den. Jag läste istället högt för två små sjuklingar. Drygt 300 sidors högläsning blev det till sist (!!) och jag var MYCKET nöjd över att de verkar gilla Roald Dahls barnböcker lika mycket som jag gjorde i deras ålder 🙂 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Här var det också rätt krassligt – en var ganska risig, två halvdassiga och sen var det jag som mår som jag mår etc. Men det var mycket skönt att inte vara ensam.
   Härligt med högläsning och Roald Dahls barnböcker är kanonbra ju. Själv avslutade jag fjärde delen i Stadserien (Per Anders Fogelströms) nu i kväll och ska ta med mig del fem till sängs strax.

   Gilla

 2. Jerry skriver:

  Tyckte det blev en fin julafton och att du var med förhöjde den känslan. Tyvärr var jag inte så pigg och det verkar vara något långdraget detta för jag mår fortfarande inte bra. Men jag är glad att vi firade julafton ihop och tillsammans. Det är ett fint minne att bära med sig. Kram!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Hum… jag var väl inte heller så pigg och glad, men vi försökte båda två att vara med – julafton vill en ju inte missa! Som du skriver blev det ett fint minne att bära med sig. Hoppas du kryar på dig snart, gissar att du hade feber.
   Kram!

   Gilla

 3. FEM skriver:

  Asch då! Jag var inte alls säker på om jag hade slagit in boken eller ej. Det gick lite fort när jag packade in den i påsen och la den på lådan.
  Vår julafton blev riktigt mysig. Alla barnen hemma, mamma + Sofias Samuel i år. Nästa år kanske det blir annorlunda om Soffis och Samuel firar med hans släkt i Småland. Jag har semester idag. Sen jobbar jag onsdag-fredag. Sen ledigt i fyra dagar igen.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja du, jag drog på munnen när jag hade slitit upp den blåa kuvertpåsen.
   Om kommande jular vet vi ingenting, dessvärre. Eller… desto bättre, kanske…
   Skönt med semester!!!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.