I en förvandlad stad


Ett inlägg om en bok.


 

Per Anders Fogelströms bok I en förvandlad stadI kväll avslutade jag den fjärde och näst sista delen av Per Anders Fogelströms Stadserie, I en förvandlad stad. Jag är fortfarande lika förtjust i serien och känner en sorts separationsångest eftersom jag nu påbörjar den femte och sista delen. Jag undrar om mamma och farmor kände likadant? Det är ju deras böcker från början…

I en förvandlad stad utspelar sig åren 1925 – 1945. Tjugo år är lång tid i staden Stockholm som vid den här tiden ständigt förändras. Emelie är bokens huvudperson. Genom henne får vi läsare följa såväl den verkligen historien som den fiktiva, den om Emelies släktingar. I boken sker skotten i Ådalen och här finns svåra tider med lång och utbredd arbetslöshet. Det är faktiskt så att jag känner igen mycket i en av karaktärernas tankar och känslor, den arbetslöse Lennart som liksom jag själv använder böckerna som tillflyktsort när verkligheten blir för svart.

”[…] Och ständigt bar han på någon bok i ytterrockens innerficka och passade på att läsa ett stycke medan han väntade. Han läste utan plan och utan biavsikter, inte för att lära utan därför att läsandet blivit ett sätt att leva, ibland nästan en ersättning för liv. […]

Det här är en underbar serie. Dessutom är den inte enbart svart, som det kanske verkar av det jag citerade ovan. Har du inte läst serien, gör det! Och har du läst den för länge sen: läs om den!

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 

Här kan du läsa vad jag tyckte om...

Mina drömmars stad

Barn av sin stad

Minns du den stad

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I en förvandlad stad

 1. MarveW skriver:

  Tack för omdöme och tips. Har funderat på om jag ”borde” läsa. Det ska jag tydligen.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Böckerna är lagom tjocka, men de är så bra att en inte vill att de ska ta slut. Dels berättar Fogelström en familjehistoria, dels får läsaren en historielektion som är roande och intressant.

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.