Måndag morgon den 12 december 2016: Kyla ute, skuld inombords


 Kära dagbok…

 

Frost på köksfönstret

Ljust och vackert, men väldigt kallt.

Det blev sannerligen vinter igen i Uppsala! Inte nog med att det kom snö – MASSOR av snö. Det blev rätt kallt också. Jag klarar mig fint utan både snö och kyla. Samtidigt blir världen ganska vacker utanför mitt fönster och det blir ljust, men…

Nej, om jag finge välja skulle jag välja mörkret framför kylan där ute. Jag gillar att det blir tillåtet att vara inomhus, tända ljus, softa, läsa. Det är sånt en liksom inte får göra när det är vår och sommar. Då ska en vara utomhus och greja, har nån bestämt. Inte jag. Jag har ingenstans att vara utomhus och greja på. En balkong en trappa upp är inte min dröm om en trädgård. En lägenhet i lyhört flerfamiljshus där barn har springtävlingar en halvtimme före midnatt natten till en vardag och där vuxna renoverar, gärna med slagborr, i evigheters evighet är inte heller nåt som nånsin har stått på min önskelista.

Vaken på natten

I natt var jag vaken.

Men nu är det som det är. Och mitt i allt detta finns skulden, den som understundom bygger tinnar och torn i mitt inre. Sent igår kände jag att jag inte kunde tillmötesgå en outtalad önskan. Det dröjde en halv minut så var skulden där och murade sig ett tillhåll inombords. Det spelade ingen roll att jag hade böjt mig kraftigt bakåt tidigare under dan. Då var då, nu är nu. Följden blev att jag inte kunde somna, trots att jag hade varit så trött att jag hade gått och lagt mig vid 22-tiden. I morse väcktes jag av en Wordfeud-spelande vän som tyckte att det var OK att spela klockan sju. Det är det kanske i vanliga fall, men jag hade gett vad som helst  för att få slippa höra plonket från mobilen så att jag hade fått sova en liten stund till. För jag somnade ju så småningom, men inte förrän natten hade blivit tidig morgon.

Pizzamiddag den tredje advent

Fryst pizza värmd i ugn blev en helt OK tredjeadventmiddag.

Det har varit en ganska bra helg, den som har passerat. Jag har mest fokuserat på att vara balanserad. Det var bara en stund igår som jag började sjunka. Då tog jag till en livlina och ringde en vän. Det är gott att ha såna att tillgå, såna som vännen Mia, som blev den som drabbades av mitt samtal igår.

Inte åt jag soppa till middag igår heller, utan jag slog på stort och köpte mig en fryst pizza som jag värmde i ugnen. Med ketchup och sweet chilli-sås på samt en starköl till blev det en riktigt fin tredjeadventmiddag. Jag åt upp hela pizzan. Försöker vänja magen vid att äta lite mer fast föda nu. Fil och soppa funkar när en går hemma, men på torsdag ska jag ju börja jobba och då behöver jag helt andra krafter.

Termometern visar -10,3 grader.

När jag klev upp i morse var det ungefär tio grader kallt.

Mitt öga är bättre idag, men inte så bra att jag kan peta i kontaktlinserna. Detta betyder att jag måste köra bil med mina gamla brillor på näsan till ett apotek för att försöka få tag i den där andra salvan jag blev tipsad om. Förhoppningsvis finns salvan på ett av apoteken på Stormarknaden. Dit är det nämligen kortast körsträcka. Alternativ två blir apoteket på Heidan. Jag ska ta mig ut medan det är ljust. Problemet just nu är att det är starkt solsken och mina ögon klarar inte det – jag kan ju inte ha solbrillor nu. Men jag ska försöka. Behöver med all säkerhet skotta mig in i garaget också. Hoppas porten går att öppna, den brukar krångla när temperaturen skiftar så här snabbt, och att bilen startar. I morse var det tretton minusgrader. När jag klev upp, vid halvåtta-tiden, hade temperaturen stigit till cirka minus tio. Nyss när jag tittade var det ”bara” sju grader kallt. Enligt väderappen ska det bli plusgrader och regn i morgon… Jag har bättre värme i lägenheten den här vintern. På morgonsolsidan, där köket och sovrummet ligger, i alla fall. Termometern ovan visar över 21 grader i köket, troligen för att solen ligger på där. I smårummen och vardagsrummet är det 19 grader.

Jag ska sätta fart och försöka göra nåt vettigt av den här dan. Till kvällen sjunker jag in i det mörka igen. Förhoppningsvis är ögat ännu lite bättre då så att jag kan läsa lite mer än jag kunde igår.

Snö på ljusslingan på balkongen

Mycket snö är det…

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Måndag morgon den 12 december 2016: Kyla ute, skuld inombords

  1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Skuldkänslorna, ja de är sannerligen onödiga och kan ta upp hemskt massa tid. Jag försöker sparka ut dem genom dörren när de kommer på besök, de är inte alls välkomna – vi gör alla så gott vi kan. Tycker att du ska göra detsamma, om du kan 😉

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.