Söndag förmiddag den 11 december 2016: Kul nästan jämt


Uppdaterat inlägg!Kära dagbok…

 

Ljuskula

Ljuskulan är kul och ljus och vacker, snön är ljus  och vacker men ändå mindre kul och mitt svullna ögonlock… bara okul.

Att livet är kul nästan jämt tycker jag inte. Ibland känns det som om det inte är nån ände på eländena. Under natten till igår kom det snö. Det fortsatte att snöa lite hela dan igår. Idag snöar det ännu mer. Inget ovanligt för årstiden, men jag gillar inte snö. Visst, det är vackert och det blir ljusare ute, men det blir också halt, svårt att ta sig fram och blött på brillorna. Brillor? Jag? Utomhus? Jepp. Nästa elände är nämligen att jag tycks ha fått nån infektion i höger ögonlock. Det började lite smått igår att svida och klia. Sen svällde det upp. Det var nästan så jag inte vågade somna igår kväll, för jag visste inte om jag skulle se nåt på höger öga, som är mitt ledaröga, när jag vaknade. Men jodå. Jag ser. Lite grann. Ögonlocket kliar och svider inte så mycket idag, men är rejält svullet. Nu har jag fått ett tips av bloggvännenTrolluggla att införskaffa Noviform ögonsalva. Bara att hoppas att apoteket i Tokerian har öppet idag, för jag kan inte köra bil eftersom jag inte vågar sätta i kontaktlinserna. Salvan tycks vara restnoterad, den verkar inte finnas nånstans. Så det blir till att vänta och se (!) om det går över av sig självt eller om jag måste kontakta min doktor. I mina gamla brillor klarar jag att gå och se hyfsat, men jag kan inte köra bil, jag känner inte igen folk och jag kan inte läsa. Pest eller kolera eller bara… elände. Kul är det INTE, i alla fall.

Svullet ögonlock

Okul.

 

Kaffe och boken Dött lopp

Ett försök till sedvanlig söndagsmorgonsysselsättning.

Jag försökte dricka kaffe och läsa i sängen en stund på morgonen. Om jag tar av mig brillorna och kniper ihop högerögat kan jag läsa sisådär. Det är ingen njutning. Därför låg jag inte kvar så länge. Eller jag låg och funderade på författaren till boken jag läser i pappersform, Thomas Brylla. Jag hittar nästan ingenting OM honom på nätet, bara det kortfattade Wikipedia skriver – född i Örebro, död i Uppsala, bibliotekarie, författare, familj – och en intervju av Kjell E. Genberg, publicerad i september 2009, cirka två månader innan Thomas Brylla avlider. Det känns… sorgligt… Döden tycks bara komma när vi minst anar det. Bra eller dåligt? Jag vet inte.


När vi tömde lilla mammas lägenhet 
hade jag redan rensat hennes kylskåp medan hon låg på lasarettet. Jag förfasade mig över all gammal mat där fanns. Sen hittade vi mer gammal mat, i skåp och frys. Fästmön hittade mammas godisgömma – och fick slänga mer än hälften för godiset var för gammalt. Vännen FEM rensade frysen – och sparade två frysrätter som jag kunde äta, tog nån själv och slängde resten. Men den som läser här vet ju att jag inte är mycket bättre än min lilla mamma jag hittade två gamla chokladaskar i förrådet för ett tag sen. Nu har jag gjort nya fynd… Idag är det tredje advent och jag skulle vilja ha en lussekatt och en pepparkaka till mitt eftermiddagskaffe. Gissa vad jag hittade i ett av köksskåpen? En fin burk, med änglar på… Och inuti… Jag tänkte på lilla mamma och det kom både en tår och ett leende.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Så nu ska jag slänga i mig lite fil,
borsta tanden, trotsa vädret (det snöar som fan!) och ge mig ut för att införskaffa ögonsalva och fikabröd – och kanske nåt till middag också. Igår hade jag ett maratonsamtal med vännen FEM. Idag riskerar nån annan vän att få ont i örat ifall det är så att jag inte ser att läsa med tanke på infektion, salva etc…

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Krämpor, Mat, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Söndag förmiddag den 11 december 2016: Kul nästan jämt

 1. surridurr skriver:

  Men du har du iaf provat vanligt ögonbad? Koka upp lite vatten, häll i lite salt. Rör om. Låt svalna till kroppstemperatur. Häll vattnet i en äggkopp och håll emot ögat. Öppna ögat så mycket du kan där i vattnet. Gör om några gånger om dagen. Det här bara för att lindra lite och hålla rent. Om det är någon infektion tycker jag du ska till VC ifall du fått infektionen av linsen. Jag tycker också att du borde ha bra fungerande brillor. Jag har väl fungerande brillor, men tar av dem när jag ska läsa, fast jag måste också blunda med det ena ögat när jag läser. Fniss, ser kanske lite lustigt ut, men för mig är det sedan många, många år en vana.
  Kram

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Fast jag har ju koksalt i små pipetter eftersom jag i vanliga fall är linsbärare. Dessutom är det ju inte I själva ögat jag har besvär utan UTANPÅ. Jag tror att det är en allergisk reaktion – jag pillrade nog med några blomblad innan jag rörde ögat och det ställde till saker och ting. TROR jag. Blir det värre eller håller i sig i flera dar till kontaktar jag min husläkare (som ändå ringer mig på fredag).

   Tyvärr går inte mitt synfel att korrigera med enbart glasögon. Som det är nu kan jag inte köra bil med glasögon. Jag kan läsa utan linser och brillor om jag håller boken väldigt nära, men eftersom ögat krånglar nu funkar inte det heller. Eller det funkar lite, men blir väldigt jobbigt för ögat.

   Gillad av 1 person

 2. imsevimse skriver:

  Kanske var en bättre salva som du fick tag på. Den jag föreslog blir man så gul av runt ögat. Fast den brukar vara effektiv.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jo jag vet, har använt Noviform för länge sen. Men nu är den restnoterad, alltså, och kanske ska den inte tillverkas längre. Eller också är det nåt tjafs angående licens och patent.

   Den andra salvan är en kortisonfri salva som funkar att ha PÅ ögonlocket. För det var ju liksom där, på utsidan, som mitt elände satt, inte inne i ögat eller på insidan av ögonlocket. Nu gick svullnaden ner av sig själv och jag smörjer med Bepanthen-salvan ett par gånger om dan, för det kliar och flagar lite – det är allt. Idag kan jag ha linser igen också, härligt!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.