Ett vin: Gran Appasso (2015)


Ett inlägg om ett vin.


 

Vinet Gran Appasso

Gran Appassos druvor är torkade innan de har pressats.

Häromdan var jag iväg på några ärenden och passade då på att att fylla på vinskåpet med ett par flaskor rött. Men sen när lördagskvällen kom och jag skulle slå på stort och laga mat var karaktären inte starkare än att jag öppnade en av vinflaskorna. Gran Appasso (2015), en italienare, fick bli följeslagare till lördagens pulled turkey.

Vinet kostar 89 kronor och har Systembolagets nummer 71785 för den som har lättare att komma ihåg siffror än ord.

Enligt etiketten på hyllan skulle vinet passa till grillade rätter av mörkt kött och lagrade hårdostar. Kalkon är rätt ljust, men en av såserna till var mörk. Kan det räknas?

 

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Kryddig, fruktig smak med liten sötma, inslag av fat, katrinplommon, körsbärspraliner, kanel och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av mörkt kött eller till lagrade hårdostar. Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, katrinplommon, körsbärspraliner, kanel och vanilj.

Vinet är en appassimento, en icke helt odiskutabel metod. Metoden går ut på att låta druvorna till vinet torka när de har skördats innan de pressas. Det är själva torkningen som är appasimentometoden. Metoden ger druvorna en hög koncentration av smak, en högre sockerhalt och en högre alkoholhalt.

Jag tycker att vinet smakar bärigt. Det känns inte så fylligt som det anges och det har en kort, men fruktig eftersmak. Till ljust kalkonkött med heta såser passar det utmärkt. Toffelomdömet blir högt, för detta är ett prisvärt vin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.