Svenska spöken. En antologi ur det förgångna


Ett inlägg om en bok.


 

Antologin Svenska spökenFör nästan ett år sen fick jag några böcker av Nathalie SjögrenNu har jag läst den sista av dem, Svenska spöken. Boken är en antologi och Nathtalie Sjögren är en av författarna som finns representerad i den. Igår kväll satt jag i min läshörna och läste ut boken. Ett försenat tack till Nathalie!

Boken består av totalt 20 spökhistorier av lika många författare. Samtliga handlar de om spöken, även om de flesta, framför allt mot slutet av boken, handlar om hopar av människor som dött och som kommit tillbaka till livet som spöken, i vissa fall nästan som medborgare. En del berättelser handlar om spökjägare kontra spöken. Jag får stundtals känslan av att vissa berättelser inte är spökhistorier utan handlar om rasism och främlingsfientlighet. Ett par av berättelserna har dessutom HBTQ-tema.

Det går inte att skriva nåt generellt om 20  olika berättelser av lika många författare. För varje berättelse har jag i blyerts skrivit ett kort omdöme, såsom…

 • Obehaglig
 • Påminner för mycket om Johan Ajvide Lindqvist
 • Det okända?
 • Bra, både modern och ålderdomlig
 • Bra!
 • Creepy
 • Bra, men konstigt slut

Jag märker snart att jag föredrar de berättelser som påminner om gamla tiders spökhistorier. De mer moderna berättelserna känns alltför… likriktade. De handlar vanligen om många döda som kommer tillbaka till de levande av olika skäl. Även om spökhistorier ju är påhittade känns desa moderna varianter inte trovärdiga. Ska jag välja några historier jag tilltalas av i boken får det bli

 • Den röda stugan av Nathalie Sjögren
 • En sådan dag av Jakkin Wiss
 • Vandöd av Rebecca Mörtberg
 • Skuggor av Cecilia Burman
 • Kaukasus öga av Martin Wisell

En del författares berättelser hade vunnit på korrekturläsning. Irriterande missar stör och drar ner mitt omdöme.

Slutomdömet hamnar på medel. Här finns många bra berättelser, men lika många… mindre bra, enligt mitt tycke.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.