Ett inlägg om ett vin.

Anima de Raimat (2012) – ett gott spanskt rött.
Förra lördagen inte bara åt vi gott på Sjöglimten, vi drack gott också. Jag överraskade till och med mig själv genom att välja ett spanskt vin. Eller tja… Det fanns två rödviner att välja mellan och jag valde det dyraste, förstås. (Fästmön teg och led – eller samtyckte.) Anima de Raimat (2012) är ett vin från Katalonien, men det säljs inte på Systembolaget utan via Spendrups. Därför var det lite spännande att göra ett avsteg från mina italienska preferenser när det gäller rödviner.
Anima de Raimat har en alkoholhalt på 13 procent. Det är medelfylligt och medelsträvt och har ganska stor fruktsyra. Det är gjort på de tre druvorna Cabernet Sauvignon, Tempranillo och Syrah. För så där en 25 år sen var jag väldigt förtjust i Tempranilloviner, som går åt det tegelröda hållet i färg. Vinerna var inte bara vackra till färgen, de hade ofta en mogen och fyllig smak.
Så här skriver återförsäljaren om vinets doft och smak:
”Doft: Mörk frukt som björnbär och svarta vinbär, kakao, kaffe, med underliggande, varma, kryddiga toner av peppar och muskot.
Smak: Mogna tanniner och underliggande struktur ger en lång, kraftfull eftersmak med inslag av rostat fat, kaffe, kakao och härligt mogen frukt.
Vinet sägs passa till lättare kött som kyckling och kalv, men även skinka, söndagsstek och lättare vilt liksom hårdostar. Jag åt ju kyckling till vinet och smakerna gick väldigt bra ihop. Jag kände tydligt både doft och smak av björnbär och det kryddiga. Kombinationen var hellyckad!
Det här är ett mycket gott vin och Toffelomdömet blir det högsta.
Livet är kort.