Måndagen den 7 november 2016: Tjat om mat och böcker


 Kära dagbok…

 

Frukost

Rätt vanlig Toffelfrukost.

Jag insåg för länge sen att jag är tjatig. Jag tjatar om sorg, jag tjatar om irritationsmoment och jag tjatar om mat och böcker för att nämna några aktuella saker. Men samtidigt är det ingen som tvingar nån annan att läsa här. Läsa mina dagboksanteckningar… Tänk så jag fläker ut mitt liv, egentligen! Samtidigt är mitt liv inte särskilt spännande, det bara är just nu.

Senast idag på eftermiddagen undrade jag vad mamma tänkte om sitt liv. Om hon tyckte att det var tråkigt och om det fanns nåt hon längtade efter att uppleva eller bara göra. Nu får jag aldrig veta det.

 

 

Mitt liv går i ganska vanliga banor, förutom att jag inte jobbar just nu. Framåt förmiddagen tvingar jag i mig frukost. Den är inte särskilt varierad. I morse åt jag den sista brödskivan i frysen och de sista flingorna, men jag ska handla lite till kylen eftersom Fästmön ju kommer på fredag.

Hus på Sjögatan i Motala

Det här vackra huset på Sjögatan passerade jag på min avsvalkande promenad, bland annat.

Rutiner är bra för mig, men jag behöver också göra andra, mer stimulerande saker. Idag behövde jag gå till mammas bank IGEN, eftersom juristen ringde i morse och bad mig plocka ut kontostatus inför bouppteckningen i morgon. Konstigt, jag trodde att de skulle fixa sånt för de 7 000 kronorna de ska ha i arvode. Skitsamma, jag skulle ändå ner till stan och träffa vännen FEM vid lunchtid.

På banken var det inte den mest kvicktänkte tjänstemannen som jobbade. När jag bad om kontoutdrag behövde jag det för mammas samtliga konton, inte för det enda jag fick. Därför blev det till att köa IGEN för mig. När jag påpekade för kollegan som tog hand om mig andra gången att jag bara fått ett kontoutdrag la sig den förste, icke så kvicktänkte i och sa att det ju inte hade hänt nåt på andra kontot. Nä, men jag hade ju liksom inte fått nåt utdrag på det tidigare. Folk är tröttsamma ibland och jag har inget tålamod. Jag fick ta en avsvalkande promenad efter bankbesöket för att coola ner mig, helt enkelt.

 

Segelbåt i Motala hamn

Det har blivit vinter äveni Motala hamn.

Det har blivit vinter i Motala. Det insåg jag redan innan jag kom ner till hamnen och såg snö täcka de få båtar som låg där. Jag har min korta höstjacka med mig och den funkar inte att ha ovanpå kavajen på begravningen. Det är nu så kallt att det inte funkar alls att traska omkring ens korta sträckor i bara kavaj. På hemvägen köpte jag därför en enkel, svart rock.

När jag gick där nere i hamnen kom jag att tänka på de många bilder jag har sett av mig själv som liten promenera till fots eller i vagn som riktigt liten tillsammans med min morfar. Vi gick bland annat ofta här nere i hamnen. Morfar hade trots tre jobb alltid tid för mig, konstigt nog.

Strax före tolv skenade jag in i en av stans gallerior för att värma mig. Snart anslöt vännen FEM och vi strosade in på Akademibokhandeln på hennes lunchtimme.

Pocketbokhyllor på Akademibokhandeln i Motala

Det fanns en hel del i bokhyllorna…


Jag hade med mig två presentkort
som mamma hade fått. Men det blir alltid samma sak i såna här lägen när jag ska handla nåt till mig själv: Den Snåle slår till!  (Du kan inte föreställa dig traumat när jag köpte rocken sen på hemvägen…) Fast till sist fick jag lite hjälp på traven av FEM och jag kom ut ur affären med fyra pocketböcker. Tacket riktar jag till mammakusinen B, för det var hennes presentkort till mammas 80-årsdag som jag satte sprätt på!  Nu har jag kvar presentkortet jag själv gav till mamma på födelsedagen i somras.

Inköpta pocketböcker

Det blev två böcker av Peter May, en av Jonas Moström och en av Marianne Cedervall – samtliga deckarböcker,  förstås!


Klockan 13 var jag hemma i mammas lägenhet igen. 
Inte vet jag vad jag har gjort i eftermiddag, men jag har förstås kollat jobbmejlen och besvarat ett mejl. Medan jag har skrivit detta har jag lagat mat. I mammas frys hittades en fiskgratäng och den har jag låtit hennes ugn tillaga. Jag ska säga dig att det luktar ny ugn i köket, så oanvänd är den… Lilla mamma lagade ingen mat sen hon flyttade hit.

Fiskgratäng i ugn

Middag tillagad i mammas oanvända ugn.


Jag har laddat perkolatorn med lite kvällskaffe. 
Till det blir det skrapning av Trisslott och kanske nåt från mammas godisgömma. Klockan 21 åker TV:n på för då ska jag se Tjockare än vatten på SvT1. Tvätten skjuter jag framför mig till i morgon efter bouppteckningen. Eller till onsdag. Jag orkar inte tänka på den.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Mat, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Måndagen den 7 november 2016: Tjat om mat och böcker

 1. etuna1 skriver:

  Hoppas bouppteckningen går bra i morgon. Det är, som sagt, mycket som ska lösas…och det måste vara väldigt jobbigt att stå där ensam….för trots att du ju har vänner o Anna runt dig som stöd är det ju vissa saker som bara måste göras och gås igenom av dig.

  Tur förresten att du hittade rocken att ha på dig. Det är ju iskallt ute. Jag kom nyss hem och var VÄLDIGT glad att jag slängde på mig ett fingervantar och vinterskor i morse….brrrr…

  Kram

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack! Det känns lite tungt att gå dit – vid pappas bouppteckning var vi ju två (mamma och jag), nu är jag ensam. 😥

   Jag är väldigt glad att jag hittade rocken., Sen var det förstås en konstnad jag inte riktigt hade räknat med, men jag köper så sällan kläder så… Jag är också väldigt glad att jag tog med vinterskor och handskar när jag åkte hit. De har kommit bra till pass!

   Gilla

 2. fruhatt skriver:

  Din blogg liksom. Jag tycker om att läsa om din vardag . Är själv beroende av rutiner .

  Jag hade tur eftersom min pappas ( en pappa som jag egentligen inte kände ) tog hand om allting. För det rasade in fakturor hela tiden . Jag tycker att du är duktig och tapper som fixar allt själv ( vet att du inte har något val ) trots svår sorg .Och rocken är så snygg!
  Kram

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   När tillvaron är skakig är rutiner suveräna att ha!

   Jag har liksom inget val, jag måste fixa allt det praktiska. Men jag har haft god hjälp av mina två äldsta vänner i livet och Anna. De har hjälpt mig rensa, de har stöttat mig, ringt, hållit mig under armarna när jag helst har velat ge upp.

   Rocken är varm och det behövs nu när det har blivit vinter
   Kram!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.