Djävulsdoften


Ett inlägg om en bok.


 

Mons Kallentofts bok DjävulsdoftenAtt köpa en bok till tröst har jag nog gjort oftare än jag tror. Mons Kallentofts senaste Malin Fors-deckare Djävulsdoften inhandlade jag på ICA Maxi i Motala elva dar efter att mamma hade gått bort. Så mycket tröst var boken inte, men nu på morgonen har jag läst ut den och söker ny tröst i en ny bok, inte som Malin Fors i alkoholen. Alltid något.

Polisen Malin Fors är i Thailand. Hon har fått en sista chans att jobba vid svenska ambassaden i Bangkok. Hon ska inte delta i utredningar, bara hjälpa till med information. Men så hittas en svensk kvinna mördad. Hennes ansikte är sönderslaget. Malin kan förstås inte låta bli att nysta i fallet och samarbetar med den thailändska polisen. Två kulturer möts. Och Malin är sårbar efter ett svek. När hon drabbas ytterligare är det i flaskan hon söker tröst, samtidigt som hon faktiskt kommer vidare i utredningen om den mördade svenskan.

Alla eventuella övernaturliga inslag är borta numera i böckerna om Malin Fors. Trots att den här boken handlar mycket om pengar, korruption och svek är den kanske också en av de sorgligaste Malin Fors-böckerna. Malin kämpar och kämpar och till och med vi läsare tror att hennes sjukdom alkoholism går att bota. Skildringen av Malins kamp är otroligt realistisk.

Detta till trots saknar jag nåt i boken. Jag kan inte sätta fingret på det riktigt. Möjligen skulle det vara Linköpingsbilderna, men troligen är det nåt annat, nåt som har mer med handlingen att göra. Kanske saknar jag också en del av den värme som författaren tidigare beskrev sin huvudkaraktär med. I den här boken är hon kall och hård och dricker kopiöst. Kanske stämmer det då bättre att författaren tar mer avstånd från Malin Fors.

Toffelomdömet blir ändå högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.