Måndag kväll den 10 oktober 2016: Felet är hittat!


 Kära dagbok…

EKG-sladdar

Mamma är uppkopplad.

En lång dag är snart till ända. Jag har varit hemma mindre än en timma och klarat av ett av kvällens två inplanerade telefonsamtal (det blev tre samtal sen) när jag påbörjade det här inlägget. Om jag trodde att jag var helt slut innan, efter De Sju Svåra Åren och efter att ha börjat ett nytt jobb med provanställning, då är jag nog totalt slut nu. Men… idag har äntligen felet hittats på mamma.

Syresättningen ville inte stiga och hon har en portabel EKG-grunka kopplad med sladdar på sig. Hjärtat har varit oroligt. I eftermiddag blev det skiktröntgen av lungorna och då hittade de små proppar. Mamma var rädd inför undersökningen och jag hann inte tillbaka (jag var tvungen att avvika efter mötet med arbetsterapeuten för att hitta ny parkeringsplats till bilen), så hon har varit väldigt trött och medtagen i eftermiddag. Jag har fått hjälpa henne på toa och hon är duktig som sitter uppe och försöker att resa sig. Men idag blev det inga längre promenader än till toa, som sagt.

Fåtölj med kudde

Fåtöljen var tom när jag kom tillbaka efter att ha hittat ny parkering.

Vi har träffat både arbetsterapeut och doktor idag och det är verkligen skönt att veta att de har ”felsökt” mamma ordentligt och att hon får hjälp och hjälpmedel sen när hon får komma hem. Det blir vårdplanering på lasarettet innan de släpper hem henne. Arbetsterapeuterna kommer sen också hem och kikar på hur hon klarar sig i vardagen och vilka nya hjälpmedel mamma behöver och vilka gamla som ska återlämnas eller ses över. Sen blir det tillsyn och där viker jag inte en tum trots mammas protester. Jag kan inte fungera och jobba annars om jag vet att mamma inte är OK.

Jag har lämnat små rapporter per sms till min chef och till släkt och vänner. Alla är så snälla och hjälper mig på bästa sätt. Mammakusinen K ringde från bilen på väg hem från jobbet och det är så skönt att kunna prata med nån om det medicinska kring mamma – K är sjuksköterska. Och så vill hon bjuda mig på kvällsmat kanske på onsdag och det vore nog bra, jag äter rätt dåligt. Det har blivit lite filmjölk och en äggmacka idag, det är allt.

Kex och kaffe

Riktig gofika! Jag snodde åt mig lite kex till kaffet idag, men gav dem till mamma för att jag tyckte att hon åt så lite mat.

 

Grått korridorgolv

Här vankade jag idag.

Det blev en lång dag på lasarettet, där enda motionen blev när jag vankade oroligt i korridorerna medan tålmodiga undersköterskor försökte tappa mamma på blod. Vid 19-tiden kramade jag mamma god natt innan jag åkte hem till en mörk lägenhet. Nu har jag ringt tre samtal på raken, nästan. Först till mammas väninna, sen till Fästmön och sist till FEM. Anna har köpt strumpor åt mig och FEM kommer över i morgon bitti. Hon har erbjudit mig att låna ett tillstånd så jag har lättare att hitta parkering och dessutom kan stå gratis! Detta gör FEM innan hon skjutsar in sitt äldsta barn till Linköping för en operation!!! Det finns goda och snälla människor, men jisses så många som råkar ut för elände just nu! Att jag för övrigt har en förstående chef, som påpekar att familjen går före jobbet, gör att jag kan fokusera på mamma och inte oroa mig för arbetet.

Det blev en lite ljusare dag idag, men även om solen sken och mamma har fått diagnos är oron tung och mörk. Jag vill ändå tacka ALLA för allt stöd jag får – här och på annat sätt! God natt!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Familj, Jobb, Krämpor, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Måndag kväll den 10 oktober 2016: Felet är hittat!

 1. imsevimse skriver:

  Skönt att de har ställt en diagnos, då kan hon få adekvat behandling. Men tänk på att äta och sköta om dig själv också. Mamman har ingen nytta av en slutkörd dotter!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det är mycket skönt, för då vet jag att mamma får rätt vård och rätt medicin. Jag är skittrött och när det gäller maten har jag depåer av fett att ta av, så jag faller nog inte omkull. I morgon ska jag försöka äta nåt i kafeterian på lasarettet.
   Tack för din omtanke!

   Gilla

 2. åsa skriver:

  Om man kan använda ordet ”skönt” så…
  Ja, att ”felet” är hittat och att man kan gå vidare med eventuell behandling och hjälpmedel som kommer att behövas, kanske bostadsanpassning..
  Så bra för dig och din mor att du kan vara där hos henne nu och bra att du har en förstående chef.
  Sköt om dig och din mor ❤
  Ha dé!/Kram

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Nu får hon blodförtunnande och mer syrgas så ska väl såväl hjärta som lungor må bättre i lilla mamma. Hemmet blir steg två. Det är väldigt skönt att de inte tänker släppa mamma bara.
   Tack för din omtanke och kram!

   Gilla

 3. Men åh Tofflan, vad ledsen jag blir att läsa om det som hänt lilla mamma, men, att dom ändå har hittat nått som kanske var orsaken och att dom kan behandla det .

  Tänk, så snabbt det händer, vad skönt iaf att du har kunnat vara och stöttat mamma. Nu hoppas vi hon får må bättre igen och får dom hjälpmedel som behövs, larm är verkligen ett tryggt hjälpmedel, speciellt när dom ramlar. Vilken tur med den uppmärksammade kvinnan som såg att det lyste på ovanligt tid i lägenheten

  MItt i allt, grattis till den fasta tjänsten, OCH till att du verkar ha en förstående och bra arbetsgivare när sånt här händer, det ska man inte ta för självklart fast man tror det.

  Krya nu på sig lilla mamma, och sköt om dig Tofflan !!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack gulliga du som själv har haft det svårt och ledsamt! Ja en känner sig bra ensam. Mamma har varit så dålig idag att det har varit väldigt svårt att inte bryta ihop. Det är den där jäkla syresättningen som inte vill stiga.
   Kram!

   Gilla

 4. fruhatt skriver:

  Vad skönt att de hittade vad som felades din Mamma ! Och helt rätt . Vik dig inte en tum när det gäller angående tillsynen . Du bor jue inte nästgårds precis .
  Krya på till lilla Mamma och styrkekram till dig ❤

  Gilla

 5. Tofflan skriver:

  Ja det är skönt, men hon mår inte bättre. Jag vill inte att hon ska plågas…
  Tack och kram!

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.