Dagbok från ditt försvinnande


Ett inlägg om en bok.


 

Malin Lagerlöfs bok Dagbok från ditt försvinnandeVad är egentligen sorg? Det jag med visshet kan säga är att sorg är nåt högst personligt. Det handlar om hur vi känner, vad vi känner – var och en. Malin Lagerlöf har skrivit en bok baserad på dagboksanteckningar om tiden efter maken Daniel Lind Lagerlöfs försvinnande/drunkning/död. Troligtvis föll han från en klippa ner i vattnet där han befann sig med två kollegor/vänner för att rekognoscera inför en filminspelning. Jag har just läst ut den lilla boken Dagbok från ditt försvinnande. En liten bok som rymmer så mycket tänkvärt mellan pärmarna.

 

En vanlig dag inträffar katastrofen. Daniel försvinner och har troligen drunknat. Hans kropp återfinns aldrig. Malin blir änka med tre små barn, varav det yngsta bara är några månader. Katastrofläge. En är aldrig beredd på katastrofer. Det finns ingen tidpunkt när det är bäst att katastrofer inträffar. De bara sker. Jag är glad för Malins skull att hon hade/har ett sånt fantastiskt socialt skyddsnät omkring sig av familj och vänner. För när det allra värsta händer, när tillvaron kollapsar, behöver en stagas tills en har kommit på fötter igen.

Malin Lagerlöf skriver om sorgen och saknaden och tillvaron efter Daniels död. Hon gör det rakt på sak. Det blir inget gnäll eller ältande. Tvärtom är hon öppen och tydlig med vad som var svårt. Konstaterande. Hon lindar inte in, blir inget offer. Det är nästan så att omgivningen har det svårare att möta henne, hon som är den närmast sörjande, än tvärtom. Jag blir faktiskt väldigt förtjust över de råd hon stoppar in här och var i boken, till exempel Fem råd till dig som möter en änka. Det handlar om att våga fråga hur läget är, men också att våga stanna och lyssna på svaret.

Bokens senare del handlar om hur Malin går från att ha varit vi till att bli jag. Resan är inte enkel, men hon kommer så småningom till en punkt när hon har ljusa stunder och kan känna lite spänning när hon funderar över…

”[…] Vem är jag när jag bara är jag? […]

Tiden går och den läker inte alla sår, men det som gör ont mildras. Traditioner förändras och blir nya traditioner. Och har en änka och faderlösa barn rätt att vara glada igen? Är det inte ett svek att de skrattar? Jag har svårt att hålla tårarna tillbaka när jag läser om barnet C:s födelsedag:

”[…] C:s födelsedag. Hade problem eftersom det var både tårta, paket och bebis att bära på. E tog bebisen. Jag bar först in tårtan och gick sen tillbaka för att hämta paketen. Det blev så brutalt tydligt att någon fattades.
Senare utbrister C: Åh vilket bra liv jag har! 
Det är så skönt att höra, men samtidigt känns det konstigt. Om du såg oss nu – skulle du bli chockad över att vi skrattar så mycket och är så glada? Skulle du tycka att vi svek? […]

Det här är en sån bra och tankeväckande bok att jag inte för ett ögonblick ångrar att jag köpte den (i lördags). Toffelomdömet blir det högsta. Alla som har gått igenom nåt svårt eller som har nån närstående som gör det… detta är snudd på en handbok!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagbok från ditt försvinnande

  1. imsevimse skriver:

    Den har jag tänkt läsa. Vad bra att få läsa lite om den här på din blogg.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.