Den verkliga brottslingen


Ett inlägg om en bok.


 

Den verkliga brottslingenDet står fortfarande ett antal olästa deckare i min anglosaxiska bokhylla i gästrummet. Några av böckerna kommer från Siv och hamnade hos mig via hennes dotter Agneta våren 2015. Den verkliga brottslingen av Elizabeth George fick eller köpte Siv till julen 1999. I morse läste jag ut denna smärre tegelsten på nästan 600 sidor.

Den unga Nicola hittas mördad i en stencirkel. Inte långt därifrån hittas ytterligare ett mordoffer, en ung man. Kommissarie Lynley får i uppdrag – informellt av Nicolas pappa, en före detta polis – att hitta mördaren. Men den här gången har han inte Barbara Havers med sig. Barbara lydde inte order vid det förra fallet. Hon var nära att förlora jobbet, men undslapp med en degradering till konstapel. Lynley lyckades se till att Barbara inte blev arbetslös. Vänskapen dem emellan är emellertid hårt prövad. Naturligtvis kan Barbara inte låta bli att jobba med fallet ändå. Det visar sig handla om lögner, förstås, i musikalvärlden, men också om sado-masochism.

Jag gillar böckerna om Lynley och Havers, men tycker att de är aningen för tjocka. Det gör att handlingen skrider fram lite för långsamt för min smak. Det är inte riktig så att det är omfattande parallella historier som löper och att detta gör böckerna omfångsrika. Nej, det blir snarare lite… pladdrigt emellanåt. Författaren,  förvånande nog amerikanska (handlingen utspelar sig i England), har en otroligt stor produktion både före och efter den här boken. Den första boken om Lynley och Havers kom ut redan 1988. Den verkliga brottslingen kom ut 1999. Sen dess har författaren skrivit ytterligare elva böcker om paret.

Icke desto mindre är historien väl sammanhållen, om än i långsammaste laget. Toffelomdömet hamnar på medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.