Kommer att, kommer att, kommer att… vadå?


Ett inlägg om uttrycket ”kommer att”.


 

Det är lördag, mitt i sommaren och regnigt. Jag misstänker starkt att du har sökt dig hit för att få lite gratis underhållning genom att få läsa en stund om mitt spännande liv och leverne. Ha! Du bedrog dig! Det här inlägget handlar om en allergi jag har. Eller kort sagt om min aversion mot uttrycket

”kommer att.

Redan på 1980-talet lärde jag mig som informatör av en redaktör och journalist att detta uttryck var bannlyst i våra texter. Jag fattade ganska snabbt varför och det är åsikter jag fortfarande står för:

  1. det är vagt
  2. det är byråkratiskt
  3. det är ett uttryck de som tror att de har makt använder när de vill vara otydliga

Lika lite som de flesta politiker inte kan svara ja eller nej, lika ofta använder de

”kommer att

eftersom det ju inte innebär samma löfte som

ska 

ju faktiskt gör… Jag gillar alltså inte uttrycket

”kommer att.

Tiden har gått. Livet har passerat. Jag har jobbat i 25 år som informatör/redaktör/kommunikatör och skribent, bland annat på en webbtidning. Sedan ett antal år är jag dubbelansluten fackligt och medlem av Svenska Journalistförbundet, med allt vad det innebär (presskort som är en id-handling etc). Oavsett detta gillar jag fortfarande inte uttrycket

”kommer att.

Två gånger har jag fått korta texter slaktade, den andra gången av nån som påstod sig se på min text med journalistiska ögon. Jag kan ta kritik – tro det eller ej! – när den är befogad. Därför köpte jag att min text kompletterades så att den blev begriplig för högutbildade (?!) människor.

Men… när det petas in inte mindre än fyra

”kommer jävla att…

i min ursprungstext… Då är jag glad och tacksam att mitt namn inte står under texten.

Så här svarade Språkrådet (som bland annat jobbar med språkrådgivning)  Twitter (@sprakradgivning) när jag undrade om dess syn på uttrycket:

Språkrådet 1 om kommer att


Jag undrade då om det var möjligt att 
ersätta uttrycket med presensform, underförstått om

ska 

blir för starkt. Språkrådet svarade:

Språkrådet 2 om kommer att


Vi är inte alltid överens, jag och Språkrådet, heller
Men den här gången är vi det – utan att lägga några journalistiska aspekter på det hela… (<== ironi!) I inlägget har jag bara råkat talat om att även jag har journalistisk… anknytning…

 


Livet är kort. Det kommer inte att ta slut, det TAR slut.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Diskutabelt, Ironi, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.