Lördagen den 4 juni 2016: Gott att mest bara vara


 Kära dagbok…

 

Plan på kvällshimmel

En skön dag med frihetskänsla.

Det har varit lite kyligare idag, men ändå soligt. Snart är den första av mina tre lediga dar till ända. Jag känner att det är skönt att vara ledig. Gott att bara få vara. Naturligtvis vaknade jag tidigt i morse. Nu tror jag inte enbart att det handlade om min inbyggda väckarklocka utan om det faktum att nån befann sig nedanför mitt öppna sovrumsfönster och packade sin bil full med grejor – med hjälp av små barn. Små barn är inte tysta. I det här fallet var en förälder än mindre tyst. I 45 minuter pågick packandet som startade innan klockan var 6.30. Och jag som trodde att vi bara fick stå med våra bilar på innergårdarna i 15 minuter… Jag trodde också att det skulle råda tystnad i området mellan 23 och sju. Men det kanske är andra regler som gäller för somliga..? Då ska jag inte heller nämna hur fan det ser ut på baksidan och att jag starkt misstänker att det inte är nåt F-skattebevis inblandat där. Nä, skit i andra och sköt mig själv. Och jag har haft en skön dag – förutom uppvaknandet. Jag känner mig avslappnad. En sorts frihetskänsla har brett ut sig i bröstet. Gott att bara vara, som sagt.

Kaffe och Den gränslöse

Kaffe och läsning – en bra start på dan.

Jag låg i sängen tills klockan var runt nio. Tittade på en av mina härliga hyllor med olästa böcker. Det är en sån skön känsla att veta att en har ett lagom antal med troligen jättebra böcker att läsa. På den anglosaxiska deckarfronten finns ytterligare böcker från Agneta liksom några svenska deckare som kommit via vännen. Vännen, som packar ihop det som är kvar i sitt hem den här helgen och snart lämnar Uppsala efter 50nånting år här. Men jag vet att hon ska till nåt bra och jag är så glad för hennes skull.

Nu låg jag inte bara och glodde på olästa böcker, irriterade mig på oljud eller tänkte på Agneta. Jag drack svart kaffe och läste naturligtvis också. Jussi Adler-Olsen är lite av Danmarks svar på Arne Dahl – med den skillnaden att Jussi Adler-Olsen skriver bra böcker.

Hylla med olästa böcker

Ett av mina hyllplan med olästa böcker.


Till sist klev jag ur sängen 
och fixade frukost med ägg och sill och kaviar, en kombo som nån tyckte var konstig. Det tycker inte jag. Den är god. Därefter gav jag mig upp på uppköp, det vill säga en shoppingtur. Och en del av vad som skedde då har jag redan berättat om.

Talgoxe på markisarmen

Han kikade på mig från markisarmen och tog de ostbågar jag la åt honom på golvet.

På eftermiddagen ringde jag sen mamma och presenterade en liten idé jag har om sommaren. Hon blev väl inte så där väldigt glad över den som jag hade hoppats på. Men kanske om hon får suga en stund på karamellen… Jag vill ju att hon ska få göra nåt i sommar och jag har erbjudit mig att betala. För min del blir det ingen semester och därmed inget besök i Metropolen Byhålan.

Resten av eftermiddagen satt jag mest på ballen* och läste. Jag hade tänkt gå ett varv med dammsugaren, men det blev bara en runda med dammtrasan och vikning/upphängning av tvätt. Sen ville jag bara fortsätta vila och ha det gott. Jag har haft sällskap av talgoxen, som flyger som en skottspole in och ut ur boet. Han är inte så rädd för mig, men håller ändå avstånd och vill inte komma och sätta sig i handen och få mat. Därför har jag lagt några enstaka små bitar på golvet. Jag konstaterade att han gillar ostbågar, men dissar potatisklyftor.

Kalkonmiddag med vin och bok på balkongen

Kalkonmiddag på ballen.

Till mig själv stekte jag bröstfilé av kalkon som jag åt med ovan nämnda klyftor och hot béarnaisesås. Jag hade glömt att köpa grönsaker, så jag spritsade lite ketchup – tomat – på tallriken. Kvällens vin var en italienare och alldeles ljuvligt. Därför förtjänar det ett eget inlägg.

Jag har packat en liten rygga (utan att blanda in några ungar och rätt tyst), för från i morgon eftermiddag och ett dygn framåt ska jag umgås med min fästmö – och vara utan dator. I morgon kväll blir det mat och vila eftersom min kära har jobbat tre fyra arbetspass på raken, men på Nationaldagen ska vi vara flitiga som möss. Den dagen, måndag, är det för övrigt 36 år sen jag tog studenten. På yngre stenåldern, alltså…

Hoppas att DU har det bra i kväll och inte känner DIG ensam! Jag bara finns här.


*ballen = balkongen

 


Livet ÄR, kort och gott.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lördagen den 4 juni 2016: Gott att mest bara vara

 1. Pingolina skriver:

  4 pass om jag får lägga mig i 😊

  Gilla

 2. KaxiMaxi skriver:

  Grattis till allt. Det är så roligt att se dig blomstra, och ett helt dygn med den mest älskade måste var efterlängtat! Mitt liv är också statt i förändring. Två veckor sedan jag flyttade och lämnade mycket bakom mig och i morgon ska jag träffa någon och äta middag, någon som kanske innebär en stor förändring åt rätt håll i mitt nya liv. Du får hålla en tumme för att det bli så bra som det känns just nu! Om inte så får jag i mig lite mat och det måste man jus ha.

  KRAM

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack snälla KaxiMaxi! 😛 Du har funnits här i mina tunga stunder och i ljusa dito. Du har stöttat och hjälpt när jag bäst behövt. SJÄLVKLART håller jag vänstertummen så att morgondagens middag inte bara innebär mättnad utan just det du önskar och vill!

   Gilla

 3. Agneta skriver:

  Just ja, du hoppade över en klass vill jag minnas – jag tog också studenten 6/6 1980, fast jag är så jättemycket äldre än du ;-)! Fast jag är ju bara 27, så jag förstår inte hur det kan vara 36 år sedan…??? 🙂

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.