När duvorna försvann


Ett inlägg om en bok.


 

När duvorna försvannI juni månad läser jag skandinaviska författareDet passade därför hur bra som helst att fortsätta föregående månads bok, När duvorna försvann. Författare är nämligen finländska (estländsk härkomst på mödernet, dock) Sofi Oksanen. Boken fyndade jag för fem kronor på Återbruket. Jag hade tidigare läst Sofi Oksanens böcker Baby Jane (en bok med HBTQ-tema) och Utrensning och gett den högsta betyg. En kan säga att förväntningarna var höga.

När duvorna försvann handlar om Estland under och efter andra världskriget. Estland är ett sårat land där än den ena, än den andra förtryckaren härjar. I boken beskrivs samhället via det olyckliga äktenskapet mellan en skrivande man och hans försupna, galna hustru. Läsaren kastas mellan 1940-talet och 1960-talet. Och kasten gör att ens uppfattning om vem som är galen förändras ju längre in i boken kommer.

Men problemet för mig är att jag liksom inte kommer in i boken. Det mästerliga från Utrensning finns inte här. Jag blir bara förvirrad av hoppen mellan tider och personer. Det känns som om jag inte kommer nån av personerna riktigt nära. Den författande huvudpersonen kommer inte heller framåt i sitt författarskap. Att skriva om historien låter sig inte riktigt göras. Kanhända är boken alltför djup för mig. Jag förstår den inte riktigt och blir inte berörd på samma sätt som av Utrensning.

Tyvärr når boken bara upp till medelomdöme. Så högt når den mest för att den språkligt sett är välskriven – och för att jag gillar dess form, flexiband med flikar.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.