Snart blir sedlarna ogiltiga


Ett inlägg om pengar.


 

 Juni månad i fotokalendern

Efter den sista juni blir vissa sedlar ogiltiga!

Att skriva skämtartiklar och publicera kan stå sig dyrt. En medarbetare vid en av våra kvällsblaskor satt och skojade hemifrån och la ut på tidningens webbplats. Det uppskattade inte ledningen och nu slutar personen sin tjänst vid tidningen. Men jag, som driver den här bloggen utan uppdragsgivare, skriver sanningar när jag med det här inlägget vill påminna om nåt som händer snart: vissa av våra sedlar blir ogiltiga.

I morse vände jag blad i min fotokalender. En teoretisk varningsklocka ringde angående juni månad. Jag plockade fram en broschyr som Sveriges riksbank gav ut förra året och som jag tack och lov sparat. Där hittar jag all information.

I oktober 2015 kom fyra nya sedlartjugan med Astrid Lindgren på, femtiolappen med Evert Taube på, tvåhundringen med Ingmar Bergman på och tusenlappen med Dag Hammarskjöld på. Jag har ägt åtminstone en av varje sedel, förutom Dag-sedeln, dårå. Det är liksom inte precis såna en får ut vid en bankomat…

Nog tycker jag att pengarna ser ut lite som leksakspengar. Jag är gammal. Jag har svårt att vänja mig. Men det måste jag, för nu är det dags för nästa steg i bytet av våra sedlar: efter den 30 juni blir tjugan med Selma Lagerlöf på, femtiolappen med Jenny Lind på och tusenlappen med Gustav Vasa på ogiltiga. Detta innebär att du inte kan betala med de här tre sedlarna från och med den 1 juli i år. Men… du kan sätta in dem på ett bankkonto fram till och med den 31 augusti i år.

Sedlar ogiltiga efter juni 2016

Tre sedlar som blir ogiltiga den 1 juli 2016.


Nu till hösten, i oktober, 
är det dags för nya pengar.  Dels kommer en ny hundralapp med Greta Garbo på, dels en ny femhundring med Birgit Nilsson på. Vidare kommer en ny enkrona, en ny tvåkrona och en ny femkrona. Vår tia, guldpengen, blir kvar oförändrad. Den gamla enkronorna, tvåkronorna och femkronorna gäller till och med den 30 juni 2017.

För synskadade finns det taktila märken i form av tre streck på de nya sedlarnas kortsidor – förutom på den nya tjugan och den nya tusenlappen.

Dags att kolla igenom sparbössor och gamla plånböcker, med andra ord!

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Diskutabelt, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.